Poneverba

Obtoženi paroh: Cerkev ni podjetje iz nabiralnika

S.S.
5. 4. 2019, 20.05
Posodobljeno: 5. 4. 2019, 20.05
Deli članek:

Paroh Srbske pravoslavne cerkve (SPC) Peran Bošković se mora na okrožnem sodišču znova zagovarjati zaradi domnevne poneverbe dobrih 33 tisoč evrov cerkvenega denarja.

Arhiv Svet24
Bošković trdi, da je obtožnica tožilstva kopija kazenske ovadbe, ki jo je podal njegov stanovski kolega Željko Lubarda z namenom očrniti ga pred verniki in javnostjo.

33.689,96 evra cerkvenega denarja naj bi v petih letih neupravičeno porabil Bošković za plačevanje računov in položnic zase in za svojo družino.

Bošković je bil julija predlani oproščen očitka zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, kriv pa poneverbe. A je višje sodišče obsodilni del sodbe razveljavilo in primer vrnilo v ponovno odločanje istemu senatu.

Predsedujoča Mojca Kocjančič bo morala tako ponovno odločati o očitkih, da je Bošković zase in za svojo družino s cerkvenim denarjem od 25. januarja 2007 do 27. decembra 2011 plačeval račune, ki jih po prepričanju tožilstva ne bi smel; dopolnilno zavarovanje zase in za družinske člane, življenjsko zavarovanje, račune za telefon, internet, kabelsko televizijo, RTV-prispevek, naročnino za časopis …

V prvem sojenju je bil paroh za nadaljevano kaznivo dejanje poneverbe obsojen na pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, hkrati pa je sodnica Kocjančičeva ugotovila, da je pregon za določene račune, nižje od 500 evrov, zastaral. Vendar se višji sodniki s tem niso strinjali, zato so sodbo v tem delu razveljavili, račune priložili nazaj v spis in zadevo vrnili v ponovno odločanje. Kot je bilo slišati včeraj, naj bi paroh cerkveno malho oškodoval za skupno 33.689,96 evra. So pa višji sodniki Boškovića pravnomočno oprostili očitka, da si je prisvojil okrog 180 tisoč evrov donacij, ki jih je SPC prejela za začetek gradnje pastoralnega centra ob cerkvi svetega Cirila in Metoda na Prešernovi v Ljubljani, in si s tem zgradil hišo v Gameljnah.  

Bobo
S cerkvenim denarjem plačeval dopolnilno zavarovanje zase in za družinske člane, življenjsko zavarovanje, račune za telefon, internet, kabelsko televizijo, RTV-prispevek, naročnino za časopis …

Cerkev noče pregona, država vztraja

Kot je včeraj v ugovoru na obtožnico poudaril Boškovićev zagovornik, odvetnik Milan Krstić, za odločanje v tej zadevi ni pristojno »ne to in ne katerokoli drugo sodišče«. »V skladu z ustavo je cerkev samostojna, tudi SPC, sama ureja svoje zadeve, ima svoje sodišče in ima svoje tožilce.« Tudi Bošković je v zagovoru poudaril, da so za porabo cerkvenega denarja pristojni cerkveni revizorji, ki pa nepravilnosti niso ugotovili.

Prvič pogojno obsojen

V prvem sojenju je bil paroh za poneverbo obsojen na pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, vendar so višji sodniki menili, da nekateri računi, ki jih je sodišče prve stopnje izločilo zaradi zastaranja, še niso zastarali, zato so sodbo v tem delu razveljavili.

Obtoženi je predlagal tudi neposredno zaslišanje škofa namestnika Aleksandra Obradovića, ki je opravljal revizijo njegovih poslov v Ljubljani. »Cerkev ni neka firma iz nabiralnika, da bi lahko pet let zlorabljal cerkveni račun za svoje potrebe, pa tega ne bi nihče ugotovil.« Po njegovih besedah sta »absolutna stebra oblasti« ustava SPC in škof. »V celoti sem spoštoval ustavni red in odločitve škofa,« je dejal.

Bošković je sicer že večkrat od izbruha afere javno zavrnil očitke. Trdi, da je obtožnica tožilstva kopija kazenske ovadbe, ki jo je podal njegov stanovski kolega Željko Lubarda z namenom očrniti ga pred verniki in javnostjo. Po besedah obdolženca so bili v predkazenskem postopku zaslišani vsi najboljši verniki, ki ga z nobeno izjavo niso očrnili, opustitev pregona pa so zahtevale vse cerkvene avtoritete, medtem ko tožilstvo pri pregonu nerazumno vztraja. 

Po mnenju obrambe se država v posle Cerkve ne bi smela vtikati, saj sta ločeni po ustavi. FOTOPODPIS3: Kot je bilo slišati, je paroh s cerkvenim denarjem plačeval dopolnilno zavarovanje zase in za družinske člane, življenjsko zavarovanje, račune za telefon, internet, kabelsko televizijo, RTV-prispevek, naročnino za časopis …***