Po Škisovi tržnici

Izginilo 70 tisočakov: na vprašanja ne odgovarjajo, ker je tak dogovor

Luka Tetičkovič
5. 4. 2019, 20.30
Deli članek:

Predsednikom posameznih študentskih klubov se vodstvo Škisa večinoma zdi pošteno. Glede slabe sledljivosti denarja na Škisu nimajo mnenja, a zagotavljajo, da sredstvom svojega kluba dobro sledijo.

STA
Škisovci so izgubili nadzor nad sledljivostjo denarja, kljub temu trdijo, da imajo visoke varnostne standarde.

Potem ko je na lanski Škisovi tržnici izginilo 70 tisočakov in so funkcionarji Škisa to prikrivali skoraj leto dni, se zaupanje študentskih klubov v krovno organizacijo ni skrhalo. Nekateri za nastalo situacijo krivijo malomarno preiskavo policije, slišati je bilo celo namige, da je denar ukradla kar varnostna služba.

»Sem mnenja, da predstavniki Škisa te kraje niso izvedli,« je izjavil Lovro Trilar iz študentskega kluba grosupeljskih študentov. »Če bi sami naredili to neumnost, mislim, da ne bi sprožili postopka pri policiji,« je odgovoril na vprašanje, kaj meni o dogajanju na lanski Škisovi tržnici.

Podobno nenavadno, kakor da med študentskimi klubi krožijo govorice, da je vodstvo Škisa kar samo ukradlo vreče z denarjem, nam je odgovoril Luka Krek iz Kluba škofjeloških študentov. »Kolikor poznam vodstvo Škisa, se mi zdijo pošteni ljudje,« je pojasnil.

Profimedia
Družba Rival pravi, da ima vsa dokazila, da denar ni izginil zaradi njihove malomarnosti.

Klubi so hitro obmolknili

Več klubov s seznama 56 kot smo priklicali, vse bolj jasno je postajalo, da naše klice pričakujejo. Predsedniki klubov so postali nedosegljivi na mobilni telefon ali pa so imeli neodložljive šolske obveznosti. V Klubu goriških študentov smo tako od neznanega ženskega glasu na drugi strani telefona izvedeli, da izjav ne dajejo, »tako smo se odločili,« smo slišali, preden so na drugi strani prekinili klic. »Ne bomo odgovarjali na vprašanje, tak je dogovor,« so bili malce očitnejši v Klubu študentov Ilirska Bistrica. Po vprašanju, s kom so se tako dogovorili, pa so le odložili telefon.

Predsednico zveze Škis Nino Plank smo zato vprašali, ali je klubom dala navodila, naj ne odgovarjajo na novinarska vprašanja. »Smo le povedali, da če je kakšna vsebinska zadeva, naj novinarje preusmerijo k nam, nismo pa jim prepovedali imeti osebnih stališč,« se je glasil njen odgovor.

So policisti malomarno preiskali?

»Primerneje bi bilo vprašati policijsko postajo Ljubljana, kako so vodili uradni postopek, da niso ovadili nobene osebe,« je naše vprašanje preusmeril Luka Pirker iz Kluba izolskih študentov in dijakov ter pri tem izrazil domnevo, da policisti morda niso dovolj temeljito izprašali varnostne službe, zadolžene za prevoz denarja.

»Po končanem pobiranju denarja iz blagajn za gostinstvo je zunanja agencija skrbela za prevoz in deponiranje denarja v zbirni prostor, ki so ga tudi varovali predstavniki zunanje agencije. Po štetju denarja v hotelski sobi, v noči na 11. maj, se je denar položil na banko, kjer se je ugotovilo, da glede na račune, izdane na blagajnah, manjka nekaj več kot 70.000 evrov. To se je kasneje potrdilo po prejetju celovitih podatkov od davčnih blagajn,« so okoliščine dogodka podobno pojasnili na Škisu.

Iz Škisove izjave torej sledi, da so primanjkljaj denarja odkrili šele na banki, med štetjem v hotelski sobi pa očitno še niso odkrili napak. 70 tisočakov je torej umanjkalo, ko so zanje že bile zadolžene osebe iz glavnega odbora Zveze Škis.

»Mi smo vrečke samo prenesli z mesta A na mesto B, vse so bile zapečatene, imamo vsa dokazila, koliko denarja pa je bilo v njih, pa vejo oni. Mi ga nismo šteli,« nam je glede tega malce slabe volje prek telefona pojasnjeval Rok Kristan, direktor zasebne varnostne službe Rival-VTS, ki je bila zadolžena za prevoz in varovanje denarja do varne lokacije in na njej, kjer so ga prevzeli funkcionarji glavnega odbora Zveze Škis.

Večji del študentskih klubov meni, da Zvezo Škis vodijo »pošteni ljudje«.

Na Škisu lovijo čarovnice

Uspeli pa smo priklicati tudi nekaj klubov, ki pa niso bili povsem navdušeni nad načinom, kako se je zveza Škis lotila te krize. Izjave niso želeli podajati, saj so se bali maščevanja tako na osebni ravni kot zoper klub, ki ga upravljajo, saj meseca aprila Zveza Škis pregleduje poslovanje svojih klubov.

Teh nekaj klubov vztraja, da je vodstvo Škisa objektivno odgovorno za slabo načrtovanje sledljivosti denarja in da bi moralo odstopiti že iz tega razloga, dodatno pa glavni odbor Škisa bremeni dejstvo, da o zadevi ni uradno obvestil Nadzorne komisije Zveze Škis, za razkritje dogodka pa so potrebovali kar celo leto, kar meče slabo luč na celotno organizacijo.

Arhiv Svet24
Študentski klubi niso želeli podajati izjav, nekaj jih je priznalo, da so takšna navodila prišla s Škisa.

Na Škisu sicer vztrajajo, da se to kriminalno dejanje, »kljub visokim varnostnim standardom,« ki da jih domnevno vzdržujejo v organizaciji, zlorablja kot »priročen razlog, da se po znanem ključu najprej nekoga diskreditira, nato se ga poskuša še ukiniti,« so lastno malomarnost pri sledljivosti denarja poskušali prikriti z nekakšno monolitno zaroto, ki da se zoper študentsko organiziranje vrši zaradi sprememb zakona o skupnosti študentov, ki je bil nedavno vložen v zakonodajni postopek.