Napad na Tripoli

V Libiji se nadaljuje državljanska vojna

B.K./STA
5. 4. 2019, 19.20
Posodobljeno: 5. 4. 2019, 19.22
Deli članek:

Sile uporniškega libijskega generala Halifa Haftarja so ponoči v skladu z njegovimi napovedmi krenile nad prestolnico Tripoli, ki je pod nadzorom sil mednarodno priznane vlade, a so kakih 30 kilometrov pred mestom naletele na silovit odpor.

Profimedia
General Halif Haftar.

Haftarjeve sile so se morale tudi umakniti iz ene ključnih točk na poti proti Tripoliju - baze v mestu Zavija. Po krajši izmenjavi ognja so jih od tam pregnali pripadniki ene od milic, ki podpirajo mednarodno priznano vlado pod vodstvom premierja Fajeza Seradža.

Zaradi stopnjevanja napetosti v Libiji se bo danes za zaprtimi vrati sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov. Po navedbah diplomatov je izredno zasedanje VS ZN zahtevala Velika Britanija, začelo pa naj bi se ob 20. uri po srednjeevropskem času.

Razmere v Libiji se zaostrujejo ravno v času, ko je tam na obisku generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Ta je zaradi razvoja dogodkov in tveganja spopadov zelo zaskrbljen.

Guterres se je danes podal tudi v Bengazi na vzhod Libije, kjer se je sešel s Haftarjem. To je potrdil eden od njegovih uradnikov, a podrobnosti o srečanju, ki je potekalo v Bengaziju, ni razkril.

Generalni sekretar ZN je sicer pred srečanjem dejal, da namerava Haftarja pozvati, naj opusti načrte o zavzetju Tripolija. "Moj cilj ostaja - preprečiti vojaško konfrontacijo," je prek Twitterja sporočil generalni sekretar ZN in dodal, da po njegovem mnenju "za libijsko krizo ni vojaške rešitve, ampak le politična".

ZDA in njihove zaveznice pa so v skupni izjavi pozvale vse strani v Libiji, naj takoj ublažijo napetosti. "Naše države nasprotujejo vsakršni vojaški akciji v Libiji in bomo zahtevale odgovornost vsake skupine, ki širi konflikt," piše v dokumentu, ki so ga podpisali ZDA, Francija, Velika Britanija, Italija in Združeni arabski emirati.

Rusija je medtem izrazila upanje, da kriza v Libiji ne bo vodila do ponovnega prelivanja krvi. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je za medije dejal, da Haftarja ne podpirajo in da je treba nadaljevati prizadevanja za mirno rešitev razmer. Kot je dodal, razmere pozorno spremljajo, zavrnil pa je možnost vojaškega posredovanja Rusije v Libiji.