Krivdo zanikajo

Koprivnikar nič več minister, afera pa še "živi"

T.L./STA
18. 3. 2019, 18.08
Posodobljeno: 18. 3. 2019, 18.39
Deli članek:

Nekdanji policisti zanikajo krivdo po obtožnici v aferi Koprivnikar.

STA
Boris Koprivnikar

Na okrožnem sodišču v Ljubljani je bil danes predobravnavni narok zoper peterico policistov, vpletenih v tako imenovano afero Koprivnikar, zaradi katere so dobili izredne odpovedi, zdaj pa so še v kazenskem postopku. Tožilstvo jim očita dajanje podkupnin in sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje, a krivdo po obtožnici zanikajo.

Tedanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja sta sredi policijske stavke novembra 2015, ko se je ponoči vračal s koncerta svoje rock skupine v Škofji Loki, ustavila policista in opravila preizkus alkoholiziranosti. V javnosti je kasneje zaokrožilo anonimno pismo s posnetki dopisovanj na Facebooku, ki so razkrivali predhodno dogovarjanje o prometni kontroli.

Zaradi afere je pet policistov dobilo izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, vključno s tedanjim predsednikom Sindikata policistov Slovenije Zoranom Petrovićem, poleg tega so se policisti znašli v kazenskem postopku. Tožilstvo jim očita dajanje podkupnin in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, a peterica po poročanju medijev danes krivde po obtožnici ni priznala.

Obramba bo po poročanju Radia Slovenija skušala dokazati, da je šlo za nezakonit vdor v zaprto skupino policistov na Facebooku. Obstaja namreč sum, da je nekdo vdrl v zaprto skupino in na njej prirejal podatke. Če se bo vdor potrdil, zahtevajo izločitev dokazov, povezanih z domnevno sporno komunikacijo na Facebooku.

Kdaj naj bi se sojenje začelo, še ni znano, saj se mora okrožna sodnica Špela Koleta odločiti še o dokaznih predlogih, ki so jih danes podali obtoženi oz. njihovi zagovorniki. Vsi obtoženi pa so se strinjali, da želijo, da jim sodi sodni senat, je še poročal radio.

V kazenskem postopku so poleg omenjenega Petrovića še Denis Kadirić, Miha Sakač, Dušan Raj in Vojko Marguč. Kot je razvidno iz obtožnice, naj bi Marguč ostale soobtožene obvestil o koncertu Koprivnikarja ter dal nasvete in navodila o tem, kako naj izvedejo celoten postopek. Petrović naj bi v skupino posredoval fotografijo Koprivnikarjevega avtomobila, Raj naj bi Kadiriću in Sakaču obljubil vikend paket v termah, če bosta patrulji odredila ustavitev Koprivnikarja, kar sta nato storila.