V Mariboru

Zaradi izgube podjetja se bodo zvišale položnice za 60 odstotkov?

T.L./STA
18. 3. 2019, 15.52
Posodobljeno: 18. 3. 2019, 16.10
Deli članek:

Prejšnja mestna oblast pod vodstvom župana Andreja Fištravca je skupaj z vodstvom Snage zagotavljala, da se bo cena obdelave odpadkov z novo sortirnico, ki so jo na Teznem poskusno zagnali julija lani, celo znižala.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Mariborsko komunalno podjetje Snaga naj bi lani pridelalo 1,5 milijona evrov izgube, zato naj bi se občanom in občankam zvišale položnice za odvoz smeti. Lokalna stranka Lista za pravičnost in razvoj (LPR) je danes pozvala vodilne v tem podjetju, da "prevzamejo odgovornost za nastalo stanje". 

"Povišanje položnic za 60 odstotkov, ki naj bi doletelo Mariborčane, ni rešitev. Čas je, da se v Mestni občini Maribor pod novim vodstvom razčistijo načini poslovanja iz preteklosti. Le tako bo lahko občina tudi dejansko zagotovila boljši javni servis. Boljši javni servis, ki ne bo imel okostnjakov v omarah," so danes sporočili iz stranke LPR, ki je del koalicije novega mariborskega župana Saše Arsenoviča.

Večji del izgube Snage naj bi nastal zaradi investicije v sortirnico odpadkov. "V LPR zahtevamo, da vsi odgovorni za projekt sortirnice prevzamejo odgovornost za nastalo stanje, ki po našem mnenju ogroža obstoj podjetja in delovna mesta zaposlenih, ki opravljajo javno gospodarsko službo," so zapisali v stranki, ki ima v 45-članskem mariborskem mestnem svetu dva člana - Stojana Auerja in Lidijo Divjak Mirnik.

V Snagi bodo svojo plat pojasnili v teh dneh

V Snagi, ki jo od leta 2015 vodi Cveto Žalik, pravijo, da bodo svojo plat zgodbe predstavili na novinarski konferenci v prihodnjih dneh.

V kabinetu župana Arsenoviča pojasnjujejo, da je manjši del izgube Snage posledica realnega dviga stroškov in zaostajanja cen, za kar ni mogoče kriviti vodstva podjetja. Za ostali del "pa se lahko vprašamo po odgovornosti uprave podjetja".

"Večji del izgube dejansko odpade na investicijo v t. i. sortirnico. Tukaj sta dva razloga za izgubo, in sicer napačno tehnično načrtovanje investicije, kjer se je predvideval bistveno večji izplen, kot sedaj dejansko je, ter napačno finančno načrtovanje investicije, kjer se je poplačevanje investicije planiralo na deset let, kar je popolnoma nerealno," so pojasnili v odgovoru na novinarska vprašanja.

Arsenovič je sicer že na začetku februarja omenil možnost zvišanja cen komunalnih storitev v občini. "Dvig cen je nujen, vendar samo toliko, kot je utemeljeno. Na občane nikakor ne moremo valiti bremena slabe investicije," so danes ponovili v njegovem kabinetu.

Prejšnja mestna oblast obljubljala celo nižje cene

Prejšnja mestna oblast pod vodstvom župana Andreja Fištravca je skupaj z vodstvom Snage zagotavljala, da se bo cena obdelave odpadkov z novo sortirnico, ki so jo na Teznem poskusno zagnali julija lani, celo znižala.

Pred dnevi pa so za časnik Večer v podjetju povedali, da so na kar trikrat višjo izgubo od pričakovane vplivali zunanji dejavniki, na katere nimajo vpliva. Med temi naj bi bila omejitev prevzema frakcij odpadkov, predvsem odpadne embalaže, na Kitajskem.