Izgovori

Ubežnik iz primera Balkanski bojevnik trpi za paničnimi napadi

S.S.
28. 1. 2019, 17.10
Deli članek:

Na okrožnem sodišču so danes spet zaman pričakovali Anesa Selmana, ubežnika iz primera Balkanski bojevnik, ki ga na Tavčarjevo vabijo že od lanskega avgusta. Kot je bilo slišati, pa nanj ne letijo le očitki.

Bobo
Anes Selman je svojo navzočnost znova opravičil z zdravniškim opravičilom.

Kot je znano, je bil 36-letnik na prvem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik med četverico, ki so jo sodniki spoznali za krivo vpletenosti v mednarodno trgovino s kokainom, ki naj bi jo vodil Srb Darko Šarić.

Ker pa tožilstvo zanj pred izrekom sodbe ni zahtevalo pripora, je izkoristil priložnost in pobegnil v rodno BiH, kjer je dočakal zanj ugodno odločitev slovenskega ustavnega sodišča, ki je razveljavilo obsodilno sodbo in primer vrnilo v ponovno odločanje.

Slabo spi in strah ga je …

A pred sodnico Andrejo Sedej Grčar je spet zevala prazna zatožna klop, Selmanov zagovornik, odvetnik Aleš Paulin, pa je vpis vložil novo fotokopijo potrdila zdravnika Edina Bešagića iz Kantonalne bolnišnice dr. Irfana Ljubijankića v Bihaću, da njegov klient zaradi psihičnih težav ni sposoben obiska ljubljanskega okrožnega sodišča … »in po vsej verjetnosti tudi ne vseh razpisanih obravnav v februarju 2019«.

Kot izhaja iz opravičila, se Selman zdravi zaradi postkomocijskega sindroma in paničnih napadov. Na zdravniškem pregledu 19. decembra lani je bilo pri njem ugotovljeno povečanje anksioznih motenj, povišan pritisk v prsih in povečano neenakomerno bitje srca. »Pri bolniku je prisoten slab spanec s povečanim strahom, ki je povezan s paničnimi napadi. Ugotovljena je večja razdražljivost bolnika z nizkim pragom tolerance. Zaradi navedenih težav se bolnik izogiba skupinam neznanih ljudi, najlažje se znajde v domačem in znanem okolju,« piše v opravičilu. Na pregledu 11. januarja letos je bilo Selmanovo zdravje še bolj načeto: »Pri bolniku sta stalno prisotna neznani strah in povečano razbijanje srca.« Zdravnik pa mu je priporočil tudi terapijo s pomirjevali, mirovanje in izogibanje stresnim situacijam.

Vedno novi izgovori?

Selman bi se moral o krivdi izreči že 21. avgusta lani, vendar je v Ljubljano poslal opravičilo, da je vabilo v zapor v BiH prejel dan pred pogojnim odpustom, do konca predčasnega odpusta septembra 2018 pa ni smel prestopiti državne meje (zaradi pečanja z marihuano je bil na sodišču v Bihaću obsojen na tri leta in 10 mesecev zapora).

Ko so ga konec septembra ponovno povabili na Tavčarjevo, je spet prosil za preložitev naroka, ker je v BiH vložil prošnjo za nov potni list, na katerega je moral čakati tri tedne. Novembra lani so ga prvič izdale psihične težave, včeraj se je zgodba ponovila. Ker obramba v spis vlaga fotokopije opravičil, je sodnica Sedej Grčarjeva zaprosila kliniko, da posreduje originale, vendar odgovora iz BiH še ni prejela. Tudi tožilki Blanka Žgajnar in Mateja Gončin zahtevata originale, šele potem se bosta odločali o nadaljnjih korakih; ali zahtevati izvedenca psihiatra, da oceni zdravstveno stanje obtoženca, ali pa izvedenca za ugotavljanje verodostojnosti listin, saj dvomita o pristnosti opravičil.

Kakorkoli, do zdaj so bili Selmanovi izostanki opravičeni, če pa bo v nadaljevanju kazalo, da se obravnavam izogiba, lahko tožilstvo zanj zahteva razpis mednarodne tiralice in pripornega naloga. V zadevi Balkanski bojevnik mu grozi do 15 let zapora, kot je bilo slišati včeraj, pa ima Selman v Sloveniji »odprt« še en postopek, in sicer zaradi ropa v sostorilstvu, za kar mu prav tako grozi do 15 let zapora. Saga se bo nadaljevala 12. marca.