Preventivni ukrep

FOTO: Danci se bodo pred nevarnostjo z juga obdali z ograjo

S.R.
28. 1. 2019, 16.37
Posodobljeno: 28. 1. 2019, 17.01
Deli članek:

Danska se je odločila, da na svoji meji z Nemčijo postavi ograjo, ki pa ne bo namenjena zaščiti pred migranti, vsaj ne tistimi, ki hodijo po dveh nogah.

Reuters
Končali naj bi jo do jeseni.

Na Danskem so se za postavitev ograje odločili, da bi zaščitili svojo prašičerejo. Prvo lopato so v zemljo zasadili že danes, kar ni niti za trenutek prepozno, saj se bojijo, da na nemški strani meje nanje preži populacija divjih merjascev, okuženih z virusom afriške prašičje kuge. Ograja, ki so jo predstavili kot previdnostni ukrep, bo dolga 70 kilometrov, dokončali pa jo bodo do letošnje jeseni.

»Z ograjo in našimi okrepljenimi prizadevanji na področju lova divjih prašičev bomo prekinili niz okužb, s tem pa zmanjšali tveganje, da se afriška prašičja kuga razširi na Dansko,« je odločitev pojasnil danski minister za okolje in prehrano Jakob Ellemann-Jensen

Profimedia
Med vepri kosi virus afriške prašičje kuge.

Virus za človeka sicer ni nevaren, a je smrtonosen za prašiče, saj povzroča hemoragično mrzlico, ki se po nekaj dneh skoraj vedno konča s smrtjo. V Evropi so jo prvič zaznali na Poljskem, potem ko jo je eden od okuženih divjih prašičev tja prinesel iz Belorusije. Prvi primer okužbe so septembra lani zabeležili tudi v Belgiji. Z virusom je bil okužen veper, ki je postopal po območju tromeje med Belgijo, Francijo in Luksemburgom. Hitro so izvedli preventiven pokol populacije in vzpostavili zaprto območje. V Nemčiji do danes sicer niso zabeležili še nobenega primera okužbe. Povsem drugačne so razmere v sosednji Franciji, kjer je na začetku januarja lovcem na pomoč priskočila celo vojska. V bližini belgijske meje so s skupnimi močmi izločili več tisoč divjih merjascev.

Danska je sicer ena največjih izvoznic svinjine v Evropi, saj na približno 5000 kmetijah letno vzredijo okoli 28 milijonov prašičev. Svinjina predstavlja 5 odstotkov njihovega izvoza.

Reuters
Na dansko-nemški meji so danes začeli graditi ograjo.