predsedniška kriza

Venezuelska opozicija išče podporo vojske

B.K.
28. 1. 2019, 15.29
Posodobljeno: 28. 1. 2019, 17.39
Deli članek:

Venezuelska opozicija, ki se je konsolidirala za predsednikom parlamenta Juanom Guaidojem, je v nedeljo pozvala pripadnike vojske, naj dezertirajo iz vrst obrambnih sil.

Reuters
Opozicijska aktivistka nagovarja venezuelskega vojaka.

Juan Guaido je vsem potencialnim dezerterjem ponudil amnestijo. Predlog zanjo je že pripravljen, a parlament o njem še ni glasoval.

Pozivi vojakinjam in vojakom so se začeli dan za tem, ko se je visoki predstavnik venezuelske vojske, polkovnik Jose Luis Silva, sicer vojaški ataše v Združenih državah Amerike, javno postavil na stran samooklicanega začasnega predsednika Guaidoja. Vojaška policija je Silvo takoj za tem označila za narodnega izdajalca.

Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je nagovoril pripadnike oboroženih sil.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je medtem pripadnike varnostnih sil nagovoril v vojašnici v centru prestolnice Caracas. "Ste zarotniki, ki pripravljate državni udar?" je postrojeno četo vprašal Maduro, na kar so vojaki odgovorili: "Ne, vrhovni poveljnik!" Maduro je nato z dvignjeno pestjo zaklical: "Izdajstvo nikoli, zvestoba vedno!"

Obrambni minister Vladimir Padrino, ki je pred dnevi že zagotovil, da bo vojska ostala na strani Madura, ki ga pripoznavajo za legitimnega voditelja države, je ob tem na twitterju zagotovilo ponovil. Vojaško poveljstvo ostaja enotno "pod poveljstvom Nicolasa Madura, predsednika, ki ga je izvolilo suvereno ljudstvo."

Profimedia
Predsednik venezuelskega parlamenta in samooklicani začasni predsednik države Juan Guaido.

Maduro je v nedeljo prav tako zavrnil ultimat Evropske unije, ki je od njega zahtevala, da v roku osmih dni razpiše ponovne predsedniške volitve. Zahodne države namreč ne priznavajo rezultata volitev iz lanskega maja, na katerih je Maduro pobral slabih 68 odstotkov oddanih glasov. Volitve je zaradi blokade parlamenta takrat razpisala ustavna skupščina, organ, ki mu zahodne države ne priznavajo legitimnosti. Na volitvah sta sicer kandidirala tudi dva opozicijska voditelja. Henri Falcon je takrat prejel slabih 21 odstotkov glasov, Javier Bertucci pa slabih 11 odstokov.

"Nihče nam ne bo dajal ultimatov," je v pogovoru za televizijo CNN Turk dejal Maduro. "Vsa Evropa se klanja Donaldu Trumpu. Tako preprosto je, sploh ko pride do Venezuele. /.../ Nadaljevali bomo z zanikanjem ameriških laži, jaz pa bom nadaljeval s spodbujanjem nacionalnega dialoga, saj podpiram dialog z vso politično opozocijo in opozicijskimi mediji. Mislim, da bi dialog moral prevladati. Verjamem v dialog," je še dejal.

Reuters
Venezuelski vojak zažiga poziv k dezertaciji.

Osemdnevni ultimat EU je obsodil tudi ruski ambasador v združenih narodih Vasilij Nebenzia, ki ga je označil za absurdnega. "Močno obsojamo tiste, ki potiskajo venezuelsko družbo na rob krvavega obračuna. Združene države slikajo situacijo konfrontacije med Madurovim režimom in venezuelskim ljudstvom. Ta slika je daleč od resnice," je dejal ruski diplomat.

Varnostni svet ZN je sicer pripravil resolucijo, s katero bi ZN priznali venezuelski parlament kot "edino demokratično izvoljeno institucijo" v državi. Resolucija ni bila potrjena. Proti so glasovali delegati Rusije, Kitajske, Republike Južne Afrike in Ekvatorialne Gvineje.