Črna kronika

Fištravec in Žula vztrajata, da pri zaposlovanju ni bilo nič spornega

S.R./STA
28. 1. 2019, 16.57
Posodobljeno: 28. 1. 2019, 16.58
Deli članek:

Na mariborskem okrožnem sodišču se je danes zaključil dokazni postopek v sojenju nekdanjemu županu Andreju Fištravcu in direktorju mestne uprave Marku Žuli zaradi domnevno spornih zaposlitev v prvem letu županovega mandata.

STA
Sojenje Fištravcu in Žuli zaradi spornih zaposlitev gre h koncu.

Zaključne besede strank je sodnica Andreja Lukeš napovedala za 7. februar, torej prihodnji teden.

Današnji narok na sodišču je bil hitro končan, saj je sodnica le še prebrala dopis Mestne občine Maribor o trenutnem stanju na področju zaposlovanja, ki ga je pred tem zahtevala. Ta kaže, da je v višji plačni razred s soglasjem župana uvrščenih 107 zaposlenih na občini, od tega jih je 60 te ugodnosti pridobilo že ob nastopu dela.

Tožilstvo je zdaj že nekdanjega mariborskega župana Fištravca in nekdanjega direktorja mariborske mestne uprave Žulo v obtožnici obremenilo, da sta v nasprotju s predpisi omogočila zaposlitev Igorja Petelina in Patricije Jankovič, ki naj takrat dela, za katerega sta bila zaposlena, sploh ne bi opravljala. Prav tako naj bi obtožena proti pravilom sklenila podjemno pogodbo s Petelinom za delo, ki bi ga lahko ta opravljal že v okviru svoje predhodne pogodbe o zaposlitvi, s čimer naj bi mu omogočila za 500 evrov višji mesečni dohodek.

Nista sprejela ponudbe

Obtožena vztrajata, da sta bili zaposlitvi potrebni, saj so ob njihovem prevzemu vodenja občine veljale posebne okoliščine. Fištravec, ki se je po porazu na volitvah konec lanskega leta poslovil z županskega položaja, in Žula, ki je vodenje mestne uprave prekinil konec leta 2014, na predobravnavnem naroku maja lani nista sprejela ponudbe tožilstva, ki jima je v zameno za priznanje domnevne zlorabe položaja v sostorilstvu ponudilo enotno kazen deset mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let.

Fištravec je v zagovoru med drugim spomnil, da je županski položaj prevzel na pobudo civilne družbe in da ni imel pripravljene ekipe, prav tako na začetku ni imel zaupanja strokovnih služb. "Kot župan je bilo zame ključno, da ugotovimo, če je obstajala potreba po dodatnih zaposlitvah, in po moje je, prav tako pa, ali imajo zaposlitve podlago v zakonu, in po moje so jo imele. Vse ostalo je bila stvar stroke," je dejal.