Šest let zapora

Krvavi Amadej: »Nikoli več ne bom stopil v bližino Saše!«

Janja Ambrožič / Dolenjski list
21. 1. 2019, 20.50
Deli članek:

Amadej Kovačič je v naselju Brezje najprej grozil partnerici Saši Šarkezi, nato je nanjo streljal in jo tudi zadel v hrbet. Dejanje se je na sodišču znašlo v ponovljenem sojenju. Kazen: šest let zapora.

Dolenjski list
Šarkezijevi je Kovačič najprej v avtu zagrozil, da jo bo ubil, ko je zbežala, pa je šestkrat ustrelil za njo, pri čemer jo je en strel zadel v hrbet.

V petek je petčlanski senat novomeškega okrožnega sodišča, ki mu je predsedovala sodnica Melita Perko, razsodil, da je Amadej Kovačič kriv poskusa uboja. Tudi v ponovljenem sojenju senata ni mogel prepričati, da je bil 20. marca 2017, ko je v novomeškem romskem naselju Brezje streljal na svojo partnerico Sašo Šarkezi, neprišteven. Za poskus uboja so mu izrekli šest let zapora. Tožilec Igor Vertuš je v zaključnih besedah za to kaznivo dejanje sicer predlagal eno leto daljšo zaporno kazen (sedem let). Hkrati je senat obtožencu preklical dve pogojni obsodbi, eno trimesečno in eno polletno, ter upošteval še pravnomočno sodbo zaradi treh premoženjskih kaznivih dejanj v trajanju enega leta in petih mesecev, kar je na koncu pomenilo kar konkretno enotno kazen: osem let in en mesec zapora, poleg tega so mu podaljšali pripor.

J.A.
Kovačiču ni uspelo dokazati, da je bil v času dejanja neprišteven.

Oškodovanko napotili na pravdo

Oškodovanko Šarkezijevo, ki je prek svojega pooblaščenca Andreja Gerloviča zahtevala 25 tisoč evrov odškodnine zaradi strahu, fizičnih bolečin, nevšečnosti zaradi zdravljenja in posledic, ki jih bo zaradi streljanja nosila vse življenje, so napotili na pravdo. »Obtoženec prosi za predčasen nastop kazni zapora po tej sodbi, vendar ne v Celju, kjer je zdaj, ampak na Dobu,« je po razglasitvi sodbe dejal Kovačičev odvetnik Aleksander Sitar.

Ko smo Kovačiča in njegovega odvetnika vprašali, ali se nameravata na sodbo, ki seveda še ni pravnomočna, pritožiti, sta odgovorila, da se morata o tem še pogovoriti. Sicer je obtoženec danes svoje dejanje ponovno obžaloval in med drugim dejal: »Nikoli več ne bom stopil v bližino Saše, ne bom šel v Grosuplje, prisežem!«

Dolenjski list
Dvorišče, na katerem se je dogajala grozljivka.