Slovenija brez meja

"Življenje v večkulturni družbi me bogati"

Edita Žugelj
21. 1. 2019, 21.00
Deli članek:

Kjer se ljudje raje šalijo kot pritožujejo. Slovenski arhitekt, ki se je preselil v Novi Sad, povezuje stanovske kolege v stari in novi domovini.

Edita Žugelj
Novi Sad ni daleč, zato Andrej Strehovec pogosto obišče Slovenijo.

Andreja Strehovca je iz Slovenije v Vojvodino ponesla ljubezen. Pravi, da je bila selitev v Srbijo zaradi usodne simpatije preprosta, prav tako vključitev v novosadsko večkulturno okolje.

Arhitekt tako zadnja štiri leta živi v vojvodinski prestolnici, kjer sicer živi precej potomcev Slovencev. Zaradi svojega dela pogosto prihaja v Slovenijo, poklicno pa je dejaven tudi na mednarodni ravni.

Topla dobrodošlica

Kot pravi Andrej, so ga v Novem Sadu zelo prijazno sprejeli, saj je družba njegove partnerice Tanje zelo simpatična in odprta. »Prijatelji se veliko družijo, pogovarjajo, izmenjujejo mnenja, morda so malo bolj temperamentni. Predvsem pa znajo tam ljudje preživeti z minimalnimi sredstvi in se pri tem raje šalijo kot pritožujejo,« navdušen nad novim okoljem, v katerem živi, pripoveduje arhitekt. »V Vojvodini me vsakič znova preseneti in razveseli tudi posebna ljubezen, ki jo tamkajšnji ljudje gojijo do Slovencev. Še iz časov nekdanje skupne države pripovedujejo zgodbe o prijateljstvu enih in drugih. Ko sem se preselil tja, so bili hkrati veseli in radovedni, kaj me je prineslo v od Evrope še precej izolirano območje.«

Most med Slovenijo in Srbijo

Andreja, ki se rad druži z ljudmi ter jih povezuje, so stanovski kolegi kmalu povabili v Društvo arhitektov Novega Sada, v katerem je tudi član upravnega odbora. Delo v multikulturni ekipi ga veseli in bogati. »Poskušamo se čim bolj odpirati. Salon arhitekture Novega Sada smo zastavili tako, da se na njem povezujejo strokovnjaki s širšega, evropskega območja. Iz tega se je rodilo tudi povezovanje avtorjev iz Slovenije in Srbije, organiziramo razstave, različne dogodke … kar živahno je to sodelovanje,« pove Strehovec. Prva priložnost zanj je bila predstavitev slovenske arhitekturne revije Piranesi, ki povezuje srednjeevropski prostor, v Novem Sadu. Zadnjega salona arhitekture v tem mestu pa se je na Strehovčevo pobudo udeležilo tudi veliko Slovencev, ki so zmago odnesli v več kategorijah. Srbski arhitekti so bili po tem deležni prvega vabila slovenskih kolegov na Piranske dneve arhitekture. Selektor njihovih arhitekturnih del je bil ravno Andrej Strehovec.