Nezaslišano

Novomeščani ogorčeni: krepko nadelan jezdec kričal na konja in zganjal vse vrste lumparij

S.R.
16. 1. 2019, 12.39
Posodobljeno: 16. 1. 2019, 12.41
Deli članek:

Občani so zgroženi nad ravnanjem pijanega jahača, ki je v ponedeljek razsajal po Novem mestu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Policisti poročajo o nenavadnem dogajanju v Novem mestu, kjer je v ponedeljek malo po 13. uri razgrajal 43-letni jezdec. Na početje so jih opozorili občani, zgroženi nad očitno pijanim jahačem.

Tako naj bi po pričevanju občanov kričal na konja, ga večkrat skušal neuspešno zajahati, ga vlekel in pri živali na sploh povzročal zmedenost, poročajo iz PU Novo mesto. Moški je nato odjezdil proti Glavnemu trgu in tam s konjem vstopil v vežo dvorišča. Policisti so ga hitro izsledili, a jih moški ni upošteval ukazov, zato so ga morali na silo obvladati. 43-letnemu kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka pogumnih 1,03 miligrama alkohola, so zaradi kršitev zakona o pravilih cestnega prometa in zakona o javnem redu in miru izrekli globo. Po zaključenem postopku je za konja poskrbela "zanesljiva oseba," še sporočajo iz PU Novo mesto. Obenem jahače konj opozarjajo, da morajo ravnati odgovorno in upoštevati cestno prometne predpise.

Jezdeci se morajo držati naslednjih predpisov

Kot še sporočajo policisti, jezdenje na državnih cestah ni dovoljeno, jahači pa za jezdenje smejo uporabljati poti za jahače in nekategorizirane ceste, občinske pa le, če to ni v nasprotju s prometno ureditvijo na njih. Hkrati mora jahač, ki jaha po vozišču, jahati ob desnem robu vozišča v smeri ježe. Telesno mora biti sposoben za ježo in mora obvladati žival, nakateri jezdi ter med ježo na glavi nositi zaščitno čelado. Prav tako mora poskrbeti, da je žival ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti vcestnem prometu označena s svetilko ali z odsevnimi trakovi na spodnjih delih nog.