Indonezijski ribič, ki trdi, da ve, kje je strmoglavilo nesrečno malezijsko letalo na letu MH370, je preiskovalcem predal koordinate.

Moral je priseči

Rusli Khusmin trdi, da je bil priča tragediji, ki se je zgodila 8. marca 2014. Tistega dne je izginilo letalo letalske družbe Malaysian Airlines, ki je proti Pekingu prenašalo 239 ljudi. 42-letni ribič je zabeležil koordinate, kjer naj bi letalo padlo v Melaški preliv med Malezijo in Indonezijo.

Na tiskovni konferenci v bližini Kuala Lumpurja, kjer je letalo vzletelo, je dejal, da je videl poškodovano jekleno ptico in gost, črn dim. "Videl sem, kako se je letalo kot polomljen zmaj premikal z leve proti desni. Hrupa pred strmoglavljenjem ni bilo, le črn dim," je dejal in dodal, da je bilo mogoče v zraku vohati hlape.

Potem ko je preiskavi malezijske vlade zmanjkalo sape in so praznih rok ostali tudi pri ameriškem podjetju Ocean Infinity, ki se je iskanja po morskem dnu lotilo z visokotehnološkimi brezpilotnimi letali, se je preiskave lotila tudi francoska policija.

Ribič je za konferenco poletel iz Indonezije. Preden je spregovoril, je moral priseči na Koranu. Nato je pristojnim predal svoje dokazno gradivo, ki ga bodo predali malezijskemu premierju Mahathirju Mohamedu. 

Ena največjih skrivnosti

Malezijska vlada je po letih iskanja letalo prenehala iskati. Ni jim preostalo drugega, kot da priznajo, da ne vedo, kaj se je zgodilo. Poročilo malezijske vlade o letu MH370, je razočaralo. Sploh svojce pogrešanih, ki so upali, da jim bo poročilo dalo odgovore. Tako več kot štiri leta pozneje še vedno ni znano, zakaj je letalo s 239 ljudmi sploh izginilo. Tehnični dokument je namreč vseboval le malo kaj drugega kot dolg opis o izginotju letala in iskalnih operacijah.

Teorij, ki pojasnjujejo, kaj je doletelo letalo, ne primankuje, primer pa velja za eno največjih skrivnosti v letalski zgodovini.