Težavno iskanje rešitve

Po zavrnitvi ločitvenega sporazuma: "To je mati vseh porazov. Nikoli še nismo bili priča čemu takšnemu"

G.G./STA
16. 1. 2019, 12.39
Posodobljeno: 16. 1. 2019, 13.29
Deli članek:

Kakšni so odzivi na poraz britanske premierke Therese May oz. na zavrnitev ločitvenega sporazuma z EU.

Reuters
Konservativec Jacob Rees-Mogg je zagovornik brexita, toda ne s trenutnim dogovorom.
Predsednik zunanjepolitičnega odbora državnega zbora Matjaž Nemec (SD) je danes po torkovi zavrnitvi dogovora o brexitu v britanskem parlamentu ocenil, da je ta proces "za nas pomembna šola. Upam, da bo to pomenilo streznitev v globalnem političnem prostoru."

"To je mati vseh porazov. Nikoli še nismo bili priča čemu takšnemu," je o torkovem glasovanju, na katerem je proti dogovoru o brexitu glasovalo 432 britanskih poslancev, le 202 pa sta ga podprla, menil Tim Oliver z inštituta za diplomacijo in mednarodne študije, ki deluje v okviru londonske univerze Loughborough. To se je zgodilo, ker si Mayeva od takrat, ko je začela mandat, ni prizadevala za konsenz v britanski politiki, temveč je ubrala centraliziran pristop do pogajanj o brexitu.

Srčiko problema Oliver vidi v tem, da smo tudi na splošno v spodnjem domu britanskega parlamenta redko priča konsezualni politiki, kakršna je značilna za druge demokracije in tudi druga področja britanskega političnega življenja. "Večinski sistem v poslanski zbornici generira pristop 'zmagovalec pobere vse', pri čemer se vladi ni treba posvetovati z nikomer in tako preprosto nadzira proces."

Težavno iskanje rešitve

Analitik je prepričan, da bo britanska vlada preživela današnje glasovanje o nezaupnici, ki so ga zahtevali laburisti. "Če kaj zagotovo poenoti Konservativno stranko in ulstrske unioniste (DUP), je to vodja laburistov Jeremy Corbyn," je ponazoril. Po njegovem je zato treba biti pozoren, kaj bodo storili laburisti, potem ko bodo na glasovanju utrpeli poraz. Pojasnil je še, da laburisti podpirajo nov referendum o brexitu, čemur pa evroskeptik in zagovornik brexita Corbyn ni naklonjen. Po mnenju analitika ni prav veliko možnosti, da bi do konca marca, ko je predviden izstop Velike Britanije iz povezave, našli trajnostno rešitev glede brexita, vsaj ne takšne, ki bi jo podprla tudi EU.

"Mislim, da je verjetno, da EU ponudi začasno podaljšanje, s čimer bi pridobili čas," je ocenil Oliver. Dodal je, da tako za zdaj na mizi ostajajo vsi scenariji - brexit brez dogovora, začasno podaljšanje postopka po 50. členu pogodbe o EU, splošne volitve in umik postopka po 50. členu. Najverjetnejša pa sta brexit brez dogovora in nov referendum.

Obe strani bosta tako po oceni Oliverja zdaj okrepili priprave na to, da bo Združeno kraljestvo povezavo zapustilo brez dogovora, ob tem pa se bo razplamtela razprava o novem referendumu. Analitik je ob tem pripomnil, da doslej sploh še ni bilo govora, o čem bi sploh odločali a novem referendumu, kdaj naj bi bil in kdo bi vodil katero kampanjo. "A drugi referendum najverjetneje ne bi popolnoma rešil vseh težav, ki so privedle do prvega referenduma leta 2016," je poudaril.