Vrtoglava vsota

Zloraba položaja in pranje denarja: zakonca Tuš naj bi zaslužila 29 milijonov evrov

J.P./STA
29. 11. 2018, 12.51
Posodobljeno: 29. 11. 2018, 15.11
Deli članek:

Gospodarska družba iz Celja od fizičnih oseb ni prejela ustreznega plačila. Nato sta blagovni znamki prodala v Luksemburg.

Mediaspeed
Mirko Tuš je nekoč veljal za najbogatejšega Slovenca.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v začetku letošnjega novembra na Okrožno državno tožilstvo v Celju kazensko ovadili tri fizične osebe zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu Kazenskega zakonika in kaznivega dejanja pranja denarja po 245. členu Kazenskega zakonika.

Brez ustreznega plačila

Kot so ugotovili preiskovalci, je lastnik gospodarske družbe iz Celja direktorja te družbe napeljal, da je izrabil svoj položaj in po pooblaščencu podal zahtevek za prenos pravice imetnika blagovnih znamk na njiju, prenos pa je bil opravljen, ne da bi gospodarska družba od fizičnih oseb prejela ustrezno plačilo. Lastnik je s tem sebi in svojemu družinskemu članu pridobil premoženjsko korist v višini 19,3 milijona evrov, s tem pa za enak znesel oškodoval gospodarsko družbo.

Prikritje izvora

Fizični osebi sta nato blagovni znamki preko družbe iz Hong Konga, katere prikrita lastnika sta, prodali gospodarski družbi v Luksemburg, "za kar je družba iz Hong Konga prejela poslovni delež sestrske družbe navedene luksemburške družbe", so sporočili s celjske policijske uprave in pojasnili, da sta to storila, da bi s pranjem denarja zakrila njegov izvor ter onemogočila identifikacijo imetnika tega premoženja. "S temi aktivnostmi pri prodaji blagovnih znamk sta fizični osebi dosegli povečanje vrednosti premoženjske koristi na 29 milijonov evrov, kolikor znaša vrednost pridobljenega poslovnega deleža," so še sporočili.

Osumljena naj bi bila zakonca Tuš

Po informacijah spletnega portala Siol gre za lastnika trgovske verige Tuš Mirka Tuša, njegovo soprogo Tanjo Tuš in enega od nekdanjih direktorjev družbe iz skupine Tuš.

Mirko Tuš se je leta 2014 o prodaji Tušmobila dogovoril s Telemachom, ta je za operaterja plačal 110 milijonov evrov. Pozneje so banke, ki so prejele večino kupnine, izvedele, da se je Mirko Tuš vzporedno s Telemachom dogovoril še za prodajo Tušmobilove blagovne znamke, ki je bila na njihovo začudenje v lasti zakoncev Mirka in Tanje Tuš, piše portal.

Čeprav je Telemach blagovno znamko kmalu po prevzemu ugasnil, je zanjo plačal 29 milijonov evrov. Posel je bil sklenjen v Luksemburgu, kjer se konča lastništvo Telemacha, prejemnik sredstev pa naj bi bilo podjetje Middlesbor iz Hongkonga. Preiskava NPU je pokazala, da je podjetje v prikriti lasti zakoncev Tuš, navaja portal.

Kriminalisti po poročanju Siola preiskujejo tudi domnevno sporno prodajo blagovnih znamk Engrotuša. Banke upnice že dlje časa prodajajo svoje terjatve do skupine Tuš, njihov kupec pa bi z njihovo pretvorbo v kapital postal novi lastnik tretje največje trgovske verige v državi. A Mirko Tuš je z odtujitvijo blagovnih znamk Engrotuša v roke dobil vzvod, s katerim lahko novemu lastniku trgovin prepreči uporabo blagovne znamke Tuš, od njega zahteva visoko nadomestilo oz. odškodnino za njeno uporabo ali postavlja različne zahteve po solastniškem deležu ali za to, da ostane na položaju direktorja.