Obramba 36-letnega Kraševca je v pritožbi izpostavila nezakonitost pridobljenih izjav obtoženca in zavrnitev zaslišanja izvedenca psihiatrične stroke. 

Izvedensko mnenje

Dvojni umor se je v vasi Lukovec pri Štanjelu zgodil marca lani, ko je tedaj 35-letnik z uporabo hladnega orožja oz. orodja umoril 31-letnega brata in 80-letno babico, trupli pa nato obglavil ter glavi sežgal v peči. Policijo je nato poklical sam in ob prihodu policistov dejanje tudi priznal.

Obtoženi se po mnenju obrambe ni zavedal, da se odpoveduje svojim procesnim pravicam, ko je policiji dal izjave neposredno po dogodku in preden je sploh dobil pravni poduk, je izpostavil odvetnik Nejc Ukmar. Zato gre pri teh izjavah po prepričanju obrambe za nezakonite dokaze.

Obramba prav tako vztraja pri nepopolno ugotovljenem dejanskem stanju, saj je prvostopenjsko sodišče zavrnilo njihov predlog, da bi zaslišali izvedenca psihiatrične stroke. Od izdelave izvedenskega mnenja do procesa je namreč minilo pet mesecev, v tem času pa bi se zdravstveno stanje obtoženca lahko spremenilo, o čemer bi lahko izpovedal izvedenec, je še poudaril Ukmar.

Med dejanjem neprišteven

Narok je sicer potekal v odsotnosti tožilstva, sodbo pa bodo višji sodniki izdali pisno. Gre sicer predvsem za načelna vprašanja, saj ni pričakovati, da bi se položaj 36-letnika, ki je na obveznem psihiatričnem zdravljenju v Mariboru, spremenil.

Že prvostopenjsko sodišče, ki je odredilo obvezno zdravljenje, je ugotovilo, da je bil Kraševec med dejanjem neprišteven.