Kemijski inštitut

Je libanonski kemik naročil dva umora? Plavca in ovaditelja?

S.S.
12. 11. 2018, 19.41
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je z zasliševanjem prič nadaljevalo sojenje Michelu Stephanu zaradi očitkov o napeljevanju k umoru nekdanjega sodelavca na Kemijskem inštitutu (KI) Janeza Plavca. Naročil pa naj bi tudi umor ovaditelja in tajnega policijskega sodelavca Alija.

Primož Lavre
Stephanu grozi najmanj 15 in največ 30 let zapora.

Med prvimi je bil zaslišan nekdanji direktor KI Peter Venturini, ki je položaj zasedal od leta 1999 do aprila 2008.

Z obtoženim, ki ga je na inštitut pripeljala Barbara Mohar, vodja laboratorija za organsko sintezo, Venturini ni imel veliko kontaktov, niti problemov. Stephana je označil za dobrega raziskovalca, zelo zahtevnega do sebe in drugih, s katerimi je sodeloval. Po besedah priče Stephan na inštitutu sprva ni bil zaposlen, ampak je delal prek podjetja Phosphoenix, katerega družbenik je bil z Moharjevo. Pozneje so ga zaposlili, problem pa naj bi nastal v času, ko je Mohorjeva bila na porodniškem dopustu in je vodenje njenega laboratorija začasno prevzel Plavec.

Ko je Venturini odšel z inštituta, mu je naslednik na položaju Janko Jamnik ob neki priliki bolj družabne narave potarnal, da Stephan izkorišča inštitut za dobičke svojega podjetja.»Plavec je hotel imeti red, če je prišlo do nepravilnosti, jih je hotel razčistiti,« je poudaril Venturini, ki sicer o »denarnih tokovih« med inštitutom, podjetjem Phosphoenix in »industrijo« ni vedel kaj povedati. Si je pa Plavec, tako Venturini v preiskavi, prizadeval, da bi Stephan zapustil inštitut, prav tako kot Janko Jamnik.

STA
Oškodovanec Janez Plavec ni niti slutil, da ga kdo hoče ubiti.

Posnetki nastali tri dni pred snemanjem

Med drugimi je bil zaslišan tudi kriminalist Dušan Mikolčevič, koordinator posebnih policijskih ukrepov zoper Stephana, ki je zatrdil, da je vse potekalo po protokolu in črki zakona.Kot je znano, je Stephana 9. oktobra lani ovadil moški, ki mu je, tako obtožnica, Stephan ponujal 25 tisoč evrov, da bi med 24. in 26. oktobrom lani izvršil naročilo. Toda možakar, ki ima danes status zaščitene priče, je postal tajni policijski sodelavec z imenom »Ali« in tako pomagal pri prijetju osumljenca 17. oktobra lani, ko sta na Rožniku testirala orožje.

Zagovornika obtoženca, odvetnika Gorazda Fišerja, je med drugim zanimalo, zakaj imata dva posnetka tajnega snemanja, ki naj bi nastala 16. 10. 2017, datum nastanka 13. 10. 2017, vendar Mikolčevič ni znal odgovoriti, češ da je »treba vprašati tehnike«. Obramba je sicer že na predobravnavnem naroku opozarjala, da je Ali »deloval usmerjeno zoper obtoženca« in ga na skrivaj snemal, še preden je postal policijski špijon. »V zvezi s tem delovanjem je mogoče trditi, da je šlo za 'entrapment' oziroma izvajanje kriminalne dejavnosti,« je takrat dejal Fišer.

Samo Strel
Za Alijev umor naj bi poskrbel Mervan Šljivar

Za umor Alija naj bi najemal Šljivarja

Mikolčevič je tudi povedal, da ga je nekega dne, ko je bil Stephan že v priporu, poklical odvetnik Jože Hribernik in mu dejal, da ima pri sebi stranko, ki trdi, da je Stephan sopripornika nagovarjal k umoru tajnega policijskega sodelavca Alija. Stephanov sopripornik bi moral včeraj o tem pričati na sodišču, vendar je svoj izostanek opravičil zaradi slabega zdravstvenega stanja.

Neuradno naj bi Stephan k umoru Alija nagovarjal Mervana Šljivarja, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču trenutno sodijo zaradi domnevne vpletenosti v umor Nedžada Kličića, alias Cazinskega Ramba, v BiH septembra 2014. 

Kakorkoli. Zaradi Stephanovega domnevnega napeljevanja k umoru Alija je tožilstvo podalo predlog za sodno preiskavo, o katerem pa sodišče še ni odločilo. Se nadaljuje.