Novomeščanu Renatu Begiču, ki je junija na Metelkovi neprišteven do tal požgal lokal Jalla Jalla na Metelkovi in si nakopal očitek povzročitve splošne nevarnosti, so v četrtek na ljubljanskem okrožnem sodišču izrekli ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva. Šestindvajsetletni elektrotehnik je 6. junija ponoči podkuril smeti na verandi kluba. Ogenj se je hitro razširil na celoten lokal, poškodoval pa je tudi sosednjo stavbo in povzročil za več kot 50 tisoč evrov škode.

Totalno katastrofo preprečili gasilci

Kot je pojasnil sodni izvedenec za požare Gorazd Pezdir, bi bila škoda še bistveno večja, če bi gasilci prišli pet ali deset minut pozneje. Ob njihovem prihodu je bil požar namreč že povsem razvit in je resno ogrožal sosednje objekte. Kaznivo dejanje pa je Begič storil v neprištevnem stanju zaradi osebnostnih motenj in odvisnosti od več psihoaktivnih substanc, je ocenil izvedenec psihiatrične stroke Branko Brinšek. Kot je ob tem pojasnil, ima Begič, ko zaradi zlorab zapade v »stanje akutne psihotičnosti«, neka »svojska prepričanja« oziroma »stališča in poglede, ki nimajo stika z realnostjo«. V njegovih dejanjih pa ni zaznati značilnosti piromanstva. Po besedah izvedenca Brinška je »zažigal zaradi sporočil, ki jih je samo on razumel«. Kot je znano, so Begiča policisti prijeli še isto noč po požigu Jalle. Potem je končal na psihiatriji, a se je že čez nekaj dni nekako znašel na prostosti in ob zdravstvenem domu v Fužinah zažgal smeti ter rogovilil po ulicah in grozil mimoidočim. In šele po tem incidentu je končal v priporu.

Naokoli hodil z nožem, kamenjal turiste

Sodnik Martin Jančar je zaslišal tudi oškodovance, ki pa niso priglasili premoženjskopravnega zahtevka. Grafični oblikovalec Dejan F. je pojasnil, da mu je požar poškodoval ostrešje in električno napeljavo v ateljeju, gasilci pa vrata. Škodo je saniral sam, višine pa ni znal oceniti. Slikarju Mihi P. je ogenj prav tako poškodoval ostrešje ateljeja in električno napeljavo, gasilci pa so mu razbili okno. Tudi on je škodo v višini približno 200 evrov saniral sam. Andreja B., članica kolektiva kluba Jalla Jalla, je pojasnila, da Begiča pozna, odkar se je prvič pojavil na Metelkovi. Sprva je bilo z njim vse v redu, potem pa so se zaradi zlorab alkohola in drog začele kopičiti težave. Kot je bilo slišati, je naokoli hodil z nožem, lesenimi palicami in težil vsem, ki so mu prekrižali pot, kamenjal je turiste in grozil, da bo vse pobil. Zaradi njega so morali večkrat poklicati policijo, v klub pa že nekaj časa pred požigom ni imel vstopa. Begič se je sicer vsem trem za storjeno opravičil.

Metelkova požar, ogenj 6. 6. 2018
Gasilska brigada Ljubljana
Totalno katastrofo na Metelkovi so preprečili gasilci.

Hotel je uničiti samo vrata ...

Sodnik Jančar je prebral tudi izjavo očividca Blaža T., ki se je kritične noč sprehodil čez Metelkovo in videl, kako »neki fant meče kamenje in skale« v lokal. Ko se je čez kakšno uro vračal, pa je moški pred Jallo že netil ogenj, zato je poklical policijo. Storilec je bil tudi očitno pod vplivom alkohola in drog. »Tu in tam se je zadrl oziroma spustil nekakšen zvok,« je v preiskavi povedala priča in še, da se mu je zdelo, da se je možakar projekta lotil sistematično, ker je imel pred lokalom zbran kup kamenja, pozneje pa si je požar ogledoval, s kraja pa mirno odšel, ko se je prepričal, da je ogenj zajel celoten klub. Begič je včeraj v svoj bran pojasnil, da je hotel uničiti zgolj vhodna vrata kluba, ker so ga člani večkrat pretepli. In da ga je, ko se je požar razplamtel, zajela panika. »Ker pri sebi nisem imel telefona, sem odšel v smeri prve gostilne, da bi obvestil gasilce,« je dejal. V končni besedi je dejanje obžaloval. In pristavil: »Želim spremeniti svoje življenje. Naredil bom vse, da se rešim drog.«

Do zdravljenja ostaja priprt

Sodnik Jančar je naposled izdal sklep, da se ga napoti na obvezno psihiatrično zdravljenje in varstvo, do pravnomočnosti mu je podaljšal pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in ga oprostil plačila stroškov postopka. »Položil bi vam na srce, da so vam zaposleni v klubu oprostili neki ekstremno velik znesek, ki bi ga lahko uveljavljali kot oškodovanci,« je Begiču med obrazložitvijo sklepa dejal sodnik Jančar. Ukrep obveznega zdravljenja in varstva lahko traja največ pet let, izjemoma se lahko tudi podaljša, sodišče pa na pol leta preverja, kako poteka terapija. Begičeva obramba si je sicer brez uspeha prizadevala za odpravo pripora in to, da bi zdravljenje potekalo na prostosti. Ker da se mu je stanje, odkar je v priporu, kjer jemlje antipsihotik in stabilizator razpoloženja, toliko izboljšalo, da je sposoben kritike svojih preteklih dejanj. Begič je bil sicer od leta 2011 kar osemnajstkrat obravnavan oziroma hospitaliziran na psihiatriji, od leta 2015 do letošnjega prijetja pa mu je bilo zaradi raznih kršitev izdanih 10 plačilnih nalogov. Kot rečeno je le nekaj dni po požigu Jalle zakuril smeti ob zdravstvenem domu v Fužinah, po telefonu pa je grozil tudi prostovoljcem društva Drogart, in sicer, da jim po požgal telefonske govorilnice.