Privatizacija

Za nekatere cena delnice NLB kraja, za druge pričakovana

STA/B.K.
9. 11. 2018, 19.15
Posodobljeno: 9. 11. 2018, 19.20
Deli članek:

Cena za delnico NLB je bila postavljena pri 51,50 evra, torej na spodnji meji cenovnega razpona. Država je v tem postopku za zdaj prodala 59,1 odstotka delnic NLB, s čimer bi iztržila nekaj manj kot 609 milijonov evrov.

STA
Za Luko Mesca je prodaja NLB pri tej ceni kraja.

Nekateri politiki in stranke so se že odzvali na ceno delnice NLB.

Mesec: To ni prodaja, to je kraja

To ni prodaja, to je kraja, je v prvem odzivu na prodajo delnic NLB ocenil koordinator Levice Luka Mesec. Nadzorni svet in uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) bi morala po njegovih besedah odstopiti, vlado s premierjem Marjanom Šarcem na čelu pa v Levici pozivajo, naj se sestane kot skupščina SDH in "to sramotno ceno zavrne".

Mesec je v izjavi novinarjem v DZ spomnil, da je prejšnja vlada pod vodstvom Mira Cerarja konec leta 2017 zavrnila boljšo izhodiščno ceno za NLB "in to kljub temu, da bi bil takrat po prodaji kupec tisti, ki bi poplačal tožbe varčevalcev hrvaške LB".

"Zdaj so to preusmerili na državni proračun, na katerem so še vse terjatve razlaščenih obvezničarjev in delničarjev. Mi pa bomo prodali to banko za manj kot tretjino vložka vanjo v dokapitalizaciji," opozarja Mesec. Izkupiček tega po njegovih ocenah ne bo pozitiven, ampak več stomilijonski proračunski minus.

"Zato je treba to zadevo ustaviti, dokler je še čas. Vlada se mora sestati kot skupščina SDH in ceno zavrniti," je odločen Mesec.

V Levici so sicer zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za finance, na kateri se želijo po njegovih besedah o tem pogovoriti s premierjem, ministrom za finance, SDH in poslanci. Seja s točko dnevnega reda "ustavitev izsiljene privatizacije NLB in Abanke" je sklicana za četrtek.

Jelinčič: EU nas je nategnila

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je prodajo komentiral z oceno, da nas je EU "nategnila". Do prodaje po njegovem mnenju sploh ne bi smelo priti. "Treba bi bilo zamenjati vse, ki so krivi za propad NLB, jih zapreti do smrti in pobrati vse, kar so nagrabili sebi in svojemu krogu," je oster Jelinčič.

STA
Zmago Jelinčič

Poudaril je, da s tem ne misli le na odgovorne v NLB, pač pa tudi na njihove sodelavce, prijatelje, sorodnike, politike in druge.

"EU nas je nategnila, krivi pa so pa naši politiki, ki so dovolili, da nas EU tolče po dolgem in počez. Naši le bedasto gledajo in se smehljajo," je še ocenil prvak SNS.

Jurša: NLB se ne bi smeli odpovedati tako z lahkoto, kot smo se

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je ob izplenu razočaran, saj je pričakoval bistveno več. S tem zneskom niti približno ne bodo blizu pokritju stroškov, ki so jih davkoplačevalci vložili v NLB, je spomnil Jurša.

Bobo
Franc Jurša

Jurša obžaluje, da se nekdanja vlada Alenke Bratušek, ko je obljubila privatizacijo NLB, ni izpogajala drugače. Spomnil je, da ima NLB velik delež ne le v Sloveniji, ampak tudi na trgih nekdanje skupne države oz. je regijski igralec.

Na vprašanje odgovornosti, ker je prejšnja vlada pod vodstvom Mira Cerarja odlašala s prodajo NLB, na kar opozarjajo tudi nekatere stranke, pa je Jurša odgovoril med drugim s pojasnilom, da ni sodeloval pri odločitvi. "Je pa res, da smo vsi upali, da s preložitvijo lahko lahko še kaj iztržimo, da bo EU imela morda imela na nekakšen način blažje kriterije pritiska na Slovenijo za privatizacijo NLB," je dejal Jurša.

Sicer pa dvomi, da je prodajo še možno ustaviti, k čemur vlado kot skupščino Slovenskega državnega holdinga poziva Levica.

NSi: Lani bi iztržili več

V stranki NSi so zadovoljni, da se končuje dolg postopek prodaje Nove Ljubljanske banke (NLB), in opozarjajo, da je lanska prestavitev prodaje banke botrovala temu, da "je cena tako nizka".

"Cena je takšna, kot jo določa trg," je v odzivu za STA danes dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec. "Lanska prestavitev prodaje banke, ki je bila politična odločitev, je botrovala temu, da je cena tako nizka," je dodal.

STA
Jernej Vrtovec

Če bi banko prodali lani, bi dosegli znatno višjo ceno, je ocenil. "Zaradi političnih igric in preigravanj, kaj se politično bolj izplača, smo za Novo Ljubljansko banko iztržili toliko manj."

SAB: Izplen bi lahko bil boljši

"Želimo si, da je SDH banki našel dobre lastnike, ki bodo znali poskrbeti za rast in razvoj banke. Je pa s tem korakom tudi konec zgodbe, ko so posamezniki lahko NLB izkoriščali za svoj ali strankarski bankomat. Na žalost so bili za večino Slovenk in Slovencev stroški z NLB višji od koristi, kljub temu ali pa ravno zato, ker je z NLB upravljala država," so v odzivu zapisali v SAB.

Bobo
Alenka Bratušek in generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.

Cerar: Pričakoval sem višjo ceno, a Slovenija je izpolnila zavezo

Predsednik SMC in nekdanji premier Miro Cerar je pričakoval višjo ceno delnice NLB in prodajo celotnega deleža, ki je bil na voljo. A bistveno je, da je Slovenija izpolnila svojo zavezo in zaključila to zgodbo, je dejal Cerar, ki upa, da prihajajo v banko lastniki z dobrimi nameni.

Bobo
Miro Cerar

"Prodaja NLB od trenutka, ko je Alenka Bratušek z Evropsko komisijo podpisala zavezujoče dogovore, ni bila več stvar izbire, ampak dejstvo, od katerega se nismo več mogli umakniti. Drugače povedano: če banke ne bi prodali mi, bi jo Evropska komisija," je v izjavi za STA spomnil Cerar.

Analitiki o ceni za delnico niso presenečeni

Cena za analitike ni presenečenje. "Glede na način in zgodovino prodajanja ter časovni pritisk in trenutne tržne razmere cena na spodnjem delu razpona ni presenečenje," je povzel Luka Flere iz KD Skladov.

Trenutek za izdajo delnic NLB po mnenju analitika Mateja Šimnica zaradi negotovih razmer na kapitalskih ni bil najbolj ugoden. "Pri investitorjih je verjetno prevladalo to, da je NLB sicer zanimiva naložba, a ne toliko, da bi se obremenjevali z dejstvom, da pri najnižji ponujeni ceni lahko zamudijo priložnost za nakup delnic," je ocenil.

Cena in interes vlagateljev je po mnenju Šimnica, direktorja upravljanja premoženja Alte Invest, tudi odraz "trenutnega zanimanja za evropski bančni sektor in vlaganje v regiji". Tako ta tudi po mnenju analitika Lojzeta Kozoleta iz Ilirike ni presenečenje.