Hiša smrti

FOTO: »Vsi v notranjost,« je velel dedek, nato je v tragediji ugasnilo 9 življenj

S.R.
5. 11. 2018, 09.51
Posodobljeno: 5. 11. 2018, 13.08
Deli članek:

Vremenske razmere v Italiji so do konca tedna terjale že več kot 30 žrtev, a so gotovo najhujšo tragedijo zabeležili na Siciliji, kjer je v soboto umrlo kar devet članov dveh družin.

Reuters
V hiši je umrlo devet oseb, vključno s tremi otroki.

V kraju Casteldaccia v bližini Palerma je v soboto zvečer po hudih nalivih bregove prestopil potok Milicia in v eni sami hiši povzročil nepopisno tragedijo. Odnesel je devet življenj, vključno z enoletno dojenčico ter tri in 15 let starima otrokoma. Nihče ni verjel, da je takšna tragedija mogoča, saj je ta »hišica sredi ničesar« stala nad običajno povsem suho strugo potoka. »Zakaj nas niso opozorili na tveganje?« se po navedbah italijanskega časnika Corriere della sera zdaj sprašuje Giuseppe Giordano, trgovec in eden od zgolj trojice preživelih. Družini sta hišo za ta konec tedna najeli od bližnjega kmeta, ki se je zdaj znašel v središču preiskave.

Reuters
Dan po tragediji.

Giuseppe je preživel, preživela je tudi njegova hčerka Asia. Hudournik je potreboval le nekaj minut, da je povsem zalil celotno vilo in vzel življenje vseh, ki so bili takrat za štirimi zidovi. Giuseppe je tako v nekaj trenutkih izgubil svojo 32-letno soprogo Stefanio, enoletno hčerko Rachel, 15-letnega sina Federica in 65-letnega očeta Antonina. V tragediji so umrli še Antoninova soproga Matilde Comito, Giuseppejeva 40-letna sestra Monia, njen komaj triletni sin Francesco Rughoo in babica Nunzia Falmia. »Vsi v notranjost,« je po navedbah časnika dedek Antonino zabičal otrokom, ko je videl, kaj se pripravlja, a se ni zavedal, da bo potok udaril tako silovito, da bodo pred njim klonila tudi vsa vrata in okna. Tragedijo je preživel tudi Luca Rughoo, soprog Giuseppejeve sestre Monie, ki je v ključnih trenutkih z Asio v trgovini nakupoval sladkarije, a se z njo vrnil do hiše, potopljene pod debelo plastjo blata.

Reuters
Dan po tragediji.

Boj proti črnim gradnjam

Župan Casteldaccie Giovanni Di Giacinto je sporočil, da so lokalne oblasti že leta 2008 izdale odlok, po katerem bi morali to hišo porušiti, saj so jo brez dovoljenja zgradili ob potoku, poroča STA. Hiše niso nikoli porušili, medtem pa so ob potoku brez gradbenega dovoljenja zgradili nove stavbe.

Tudi sicer je na območju več črnih gradenj. Župan bližnjega kraja Giuseppe Virga se je pritožil, da so v zadnjih letih na širšem območju Palerma zagrešili številne gradbene prekrške. Po podatkih civilne zaščite sicer kar 70 odstotkov italijanskih skupnosti zaradi črnih gradenj in nedovoljene sečnje gozdov ogrožajo poplave, še poroča STA.

Reuters
Dan po tragediji.

Samo na Siciliji je ta konec tedna umrlo 12 oseb. Poleg tragedije v kraju Casteldaccia so tri osebe umrle v svojih avtomobilih, potem ko so jih nenadoma zajele hudourniške poplave. V Italiji sicer že več dni vladajo izredne razmere. Zaradi obilnih padavin in posledičnih poplav je od sveta še vedno odrezanih večje število vasi, številne ceste pa so povsem neprevozne. Uničenje je povzročil tudi močan veter, ki je podrl več milijonov dreves.