Tekla sta tako alkohol kot kri

Osem let za poskus uboja bodibilderja Saša Petka

S.S.
20. 10. 2018, 13.13
Posodobljeno: 20. 10. 2018, 13.17
Deli članek:

Martin Brezar je bil včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču spoznan za krivega poskusa uboja kočevskega mestnega svetnika, osebnega trenerja in bodibilderja Saša Petka.

Samo Strel
Obtoženi Martin Brezar.

Sasopetek.si
Petek (levo) je bil glede odškodnine napoten na pot pravde. Od Brezarja zahteva 23.000 evrov

Za poskus uboja je sodnik Marko Češnovar 25-letnemu Romu prisodil sedem let in sedem mesecev zapora, ob preklicu zadnje še ne pretečene pogojne obsodbe (šest let zapora s preizkusno dobo petih let) pa mu je nato določil enotno kazen osem let zapora.

Brezarju je sodnik tudi podaljšal pripor do pravnomočnosti, oprostil pa ga je plačila stroškov sodnega postopka. Pričakovati je, da bo obramba, ki se je sklicevala na prekoračen silobran, vložila pritožbo na višje sodišče. Petek, ki od Brezarja zahteva 23.000 evrov odškodnine, je bil napoten na pot pravde.

Tekla sta tako alkohol kot kri

Brezar je prvega oktobra lani nekaj pred eno uro ponoči na terasi Okrepčevalnice Osterman v Kočevju z 10 centimetrov dolgim in dvema centimetroma širokim nožem v trebuh zabodel Petka, ki je ostal živ le zaradi hitre zdravniške intervencije. Do krvavega incidenta je sicer prišlo v noči, ko je v Ostermanu potekala poslovilna zabava najemnice lokala in je alkohol tekel v potokih.

Provociral ga je zaradi mišic

Kot je v ustni obrazložitvi poudaril sodnik, se je oškodovanec obnašal povsem običajno, družil se je s svojimi prijatelji, brigal se je zase, ko je do njega pristopil Brezar in ga začel provocirati glede mišic. Petek je nato Brezarja vrgel iz lokala na teraso, kjer je sledil pretep, med katerim je Brezar uporabil nož. Obtoženi je po oceni sodišča deloval z direktnim naklepom, da Petku vzame življenje, ki pa ga je oblikoval hipno.

Dolenjski list
Na kraju zločina, Okrepčevalnica Osterman v Kočevju

Leto in pol že »odsedel«

Obtoženemu se v izrečeno osemletno zaporno kazen šteje leto in pol, ki jih je že prebil v priporu. Kot je bilo slišati, pa je Brezar še v enem kazenskem postopku, v katerem mu sodijo za povzročitev hude telesne poškodbe. V preteklosti je bil sicer že večkrat kaznovan, večinoma pogojno. V kazenskem listu ima zavedeno poškodovanje tuje stvari, tatvino, dve povzročitvi lahke telesne poškodbe, napad na policistko in štiri kazniva dejanja nasilništva.