Delo v splošno korist

Ureja si življenje, pečanje z drogo pa obžaluje

Gabrijel Toplak
6. 10. 2018, 08.18
Deli članek:

Krivdo je prostovoljno priznal, kazen bo odslužil z delom v splošno korist.

Gabrijel Toplak
Uroš Hrušman obljublja, da kaznivih dejanj v prihodnje ne bo več ponavljal.

Na zatožni klopi okrožnega sodišča se je v četrtek znašel 27-letni Uroš Hrušman iz Maribora, ki mu je višji državni tožilec Zdravko Limavšek očital neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami. Obtoženi, ki je samski in brez zaposlitve, končano pa ima osnovno šolo in prejema socialno pomoč, je po prepričanju tožilstva neupravičeno prodajal kokain, obenem pa hranil in prodajal konopljo.

VZGOJNO DELOVANJE

A še preden se je narok sploh začel, sta se obramba in tožilstvo dogovorila, da bo obtoženi priznal krivdo po obtožnici, in to nemudoma tudi sporočila sodniku Marjanu Strelcu. Hrušman, ki je stopil pred sodnika, se je pokesal, izrazil obžalovanje za storjeno dejanje in obenem obljubil, da kaznivih dejanj ne bo več ponavljal. »Urejam si življenje, imam že dogovorjen razgovor za službo,« je dodal, medtem ko je sodnik Strelec njegovo priznanje sprejel.

Limavšek je v zaključni besedi poudaril, da je obtoženi s priznanjem med drugim pripomogel, da se je kazenska zadeva hitreje končala. »Sodišču predlagam eno leto zaporne kazni, ki pa je ne bo prestajal, če se v okviru zavoda dogovori za delo v splošno korist za obdobje dveh let od izvršljivosti sodbe. Obtoženemu se odvzame zasežena droga in se mu izreče varnostni ukrep odvzem predmetov,« je dejal višji državni tožilec. Zagovornik obtoženega ni ugovarjal in se je strinjal s predlogom tožilstva. »Klient obžaluje kaznivo dejanje, ki ga ne bo več ponovil, poleg tega si ureja življenje, išče službo. Predlagana sankcija bo nedvomno imela kaznovalno funkcijo za dejanja, istočasno pa vzgojno, da česa takšnega v prihodnje ne bo več počel. Sodišče obenem prosiva, da ga oprosti plačila stroškov kazenskega postopka,« je dejal odvetnik.

Sodbo je sodnik utemeljil, da je sodišče v celoti sledilo predlogu tožilstva. V izrečeno kazen mu je štelo tudi čas, ki ga je preživel v priporu.