Ubežnik številka ena

Ujeli zloglasnega gangsterja, ki je spektakularno pobegnil iz francoskega zapora

S.R.
3. 10. 2018, 09.42
Posodobljeno: 3. 10. 2018, 11.10
Deli članek:

Francoski gangster z vzdevkom »Pisatelj,« ki je julija s pomočjo helikopterja pobegnil iz zapora, je znova v primežu policije.

Profimedia
Gangster Redoine Faid je kot kaže znova v kehi.

Redoine Faid, gangster, ljubitelj kriminalk Michaela Manna, filmov Quentina Tarantina in filmskega hudobneža Brazgotinca, ki ga je v istoimenskem filmu upodobil Al Pacino, je bil od drznega pobega iz zapora Sud-Francilien na južnem obrobju Pariza najbolj iskan ubežnik v Franciji. Francoska policija je 46-letnega Faida, ki je bil tri mesece na begu, zdaj končno aretirala, poroča britanski BBC.

»Kralja pobegov iz zapora« so skupaj z njegovim bratom in še dvema moškima prijeli v kraju Creil severno od Pariza. S tem se je končala obsežna iskalna akcija, ki se je začela 1. julija, ko je Faid iz zapora spektakularno pobegnil s helikopterjem, s katerim sta na dvorišču zapora pristala njegova pajdaša. Predanost in odločnost francoske policije je prek twitterja že pohvalil odhajajoči notranji minister Gerard Collomb, čigar odstop je včeraj sprejel francoski predsednik Emmanuel Macron.

Faid je bil zaradi načrtovanja neuspelega ropa iz leta 2010, v katerem je življenje izgubila policistka, obsojen na 25-letno zaporno kazen. Zaradi oboroženega ropa so ga sicer prvič aretirali že leta 1998. Več o zloglasnem gangsterju z vzdevkom Pisatelj in njegovem spektakularnem pobegu iz zapora si lahko preberete v spodnjih člankih.