Nizkotni nagibi v primeru Stephan

Z naročnikom umora nista gojila zamer

S.S.
17. 9. 2018, 19.06
Posodobljeno: 17. 9. 2018, 19.19
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Michelu Stephanu, obtoženemu napeljevanja k umoru Janeza Plavca. Besedo je med drugimi dobil oškodovanec.

Primož Lavre
Obtoženi libanonski kemik Michel Stephan

Absurdna obtožnica

Stephan je v zagovoru očitke tožilstva označil za absurdne. Glede znanstva z Alijem Hamzahom Rašidom pa je pojasnil, da ga je uril v samoobrambi.

Libanonskemu znanstveniku tožilstvo očita napeljevanje k umoru iz nizkotnih nagibov nekdanjega sodelavca s Kemijskega inštituta Janeza Plavca. Tožilstvo je prepričano, da sta Michela Stephana vodili maščevanje in sovraštvo, saj naj bi Plavca krivil za izgubo službe leta 2010 in onemogočanje njegove ponovne zaposlitve v tej ustanovi. 

A kot je včeraj izpovedal Plavec, za kaj takega sploh ni imel pristojnosti, saj je o tem lahko odločal le direktor inštituta. Plavec je v večurnem zaslišanju tudi pojasnil, da s Stephanom neposredno strokovno nista sodelovala, da je bil njun odnos kljub temu vedno korekten, da med seboj nista gojila nobenih osebnih zamer, je pa Plavca motil Stephanov odnos do mlajših sodelavcev, ki jih je obtoženi po besedah oškodovanca neupravičeno teroriziral. Da je bilo ob Stephanovem odpustu z inštituta »burno«, je Plavec slišal od takratnega direktorja Janka Jamnika, in sicer da je Stephan grozil, da bo v zrak pognal celoten inštitut, zaradi česar so morali poostriti varnost. In zakaj Stephanu niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi? Prvič, ker je z inštituta ukradel starinsko zofo »še iz Kidričevih časov,« in drugič, ker z njim niso bili zadovoljni poslovni partnerji pri Leku. Sicer pa se zaposleni na kemijskem inštitutu glede vprašanja, zakaj bi Stephan naročil umor Plavca, še vedno praskajo po glavi. Poleg Plavca je to danes na sodišču potrdil tudi direktor Gregor Anderluh, ki je povedal, da mu to ni jasno niti po pogovoru s sodelavci.

STA
Oškodovanec Janez Plavec ni niti slutil, da ga kdo hoče ubiti.

Zahvala kriminalistom, da je živ

Kot je Plavec poudaril v izjavi za medije, ni niti slutil, da mu kdo streže po življenju: »Težko si je predstavljati težave, ko te kriminalisti obvestijo, da te nekdo hoče ubiti.« »Dejansko se počutim zelo čudno.« »Res se zahvaljujem kriminalistom, da sem še tukaj.« O tem, da sta njegov primer in primer Jamnik povezana, pa ni hotel ugibati. Spomnimo: Stephana je policiji 9. oktobra lani v prostorih Društva za nenasilno komunikacijo prijavil Iračan Ali Hamzah Rašid, nekdanji pripadnik specialnih policijskih enot diktatorja Sadama Huseina, ki mu je, tako pravi tožilstvo, obtoženi ponujal 25 tisoč evrov, da bi med 24. in 26. oktobrom lani izvršil naročilo. Toda Ali se je obrnil na policijo, ki je potem Stephana prijela 18. oktobra, ko sta v okolici Ljubljane skupaj testirala morilsko orožje, preiskovalni sodnik pa ga je po zaslišanju vtaknil v pripor.