Naši evropski poslanci

Zver in Tomčeva Junckerju v bran, žolčen odziv Fajonove in Šoltesa

S.R./STA
17. 9. 2018, 19.27
Posodobljeno: 17. 9. 2018, 20.26
Deli članek:

Evropskih poslanci iz Slovenije so glede mnenja pravne službe Evropske komisije, ki ga je prejšnji teden objavil nemški Spiegel, na nasprotnih bregovih. Eni s prstom kažejo na Junckerja, drugi na Komisijo.

Bobo
V slovenskih vrstah EPP Junckerju v bran, od drugod ostre kritike.

Evropska poslanca Romana Tomc in Milan Zver (EPP/SDS) sta v odzivu na objavo mnenja pravne službe Evropske komisije, ki potrjuje slovenska stališča glede arbitraže, stopila v bran šefu komisije Jean-Claudu Junckerju. Tanja Fajon (S&D/SD) in Igor Šoltes (Zeleni) sta zelo kritična. Franc Bogovič(EPP/SLS)krivca vidi v Fransu Timmermansu, Alojz Peterle (EPP/NSi) pa pravi, da bo govoril z vodilnimi v EPP. Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) in Patricija Šulin (EPP/SDS) se za zdaj nista odzvala.

Pri STA so slovenske člane EPP, Junckerjeve politične družine, vprašali tudi, ali so za dokument vedeli ter ali so oziroma bodo kakor koli ukrepali, da bi zagotovili upoštevanje tega mnenja v Komisiji. 

Fajonova pričakuje vnovično razpravo ali Junckerjev premislek o odstopu 

Fajonova je kritična, da je Junckerjevo ignoriranje oziroma prikrivanje dokumenta pravne službe "nedopustno in sramotno zanj, razočaranje za pravnike komisije ter upravičena jeza in skrb Slovenije". Ob tem Fajonova izpostavlja, da je Evropska komisija varuhinja pogodb, vladavina prava pa temelj evropskega povezovanja. Tisti, ki spodkopavajo te temelje, po njenem mnenju spodkopavajo zaupanje Evropejcev v evropske politike, kar jo v zadnjem letu do volitev še posebej skrbi. Opozorila je tudi pred negativnimi posledicami za Zahodni Balkan, če bo Komisija v primerih nerešenih meja kot varuhinja pogodb ravnala neodgovorno, pristransko in nad vladavino prava. 

Fajonova od Junckerja pričakuje najmanj opravičilo ter da bo njegova komisija resno pregledala mnenje lastnih pravnikov in se postavila v bran pravu. Od komisije pričakuje tudi vnovično razpravo. "Ali pa naj Juncker premisli o odstopu," je pozvala evropska poslanka. 

Bogovič namerava to vprašanje odpreti v okviru poslanske skupine EPP 

Bogovič pravi, da je za obstoj pravnega mnenja komisije izvedel iz objave v časniku Spiegel in poročanja slovenskih medijev. Napovedal je, da bo odprl to vprašanje v okviru poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu, vendar pa odgovornost EPP zavrača. Za obravnavo tega pravnega mnenja v Evropski komisiji bi moral biti po njegovem mnenju v prvi vrsti odgovoren prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je pristojen za področje spoštovanja prava. In ker Timmermans prihaja iz skupine S&D, bi morala nanj pritisniti slovenska evropska poslanka iz te politične skupine Tanja Fajon in predsednik SD Dejan Židan. Pa tudi slovenska evropska komisarka Violeta Bulc, ki prihaja iz skupine Alde. 

Dodal je sicer, da je s tem, ko je Evropska komisija "dvignila roke", "več kot očitno, da sta na zunanjepolitičnem parketu hrvaški premier Plenković in hrvaška diplomacija žal nadigrala slovensko, ki sta jo vodila Miro Cerar in Karl Erjavec".

Peterle bo govoril z vodilnimi iz EPP 

Peterle je dejal, da dokumenta ni videl, je pa vedel, da pravniki pripravljajo strokovno mnenje. Spomnil je tudi, da je Junckerja s pismom in v osebnem pogovoru opozoril na dejstvo, da gre za vprašanje prava in da bi nas "vračanje na preseženo (neuspešno) bilateralo vrnilo v območje grškega koledarja."

Peterle meni, da bi bilo prav, da bi Komisija sledila pravnemu mnenju, četudi ima pravico, da se o zadevi na tej stopnji ne izreče. Ne gre za dilemo postaviti se na stran Slovenije ali Hrvaške, temveč gre za to, da se je treba postaviti na stran prava. Tudi za EPP je pravno in politično edino prav, da se pridruži vsaj desetkrat javno izraženemu stališču Komisije, da je treba sodbo implementirati, izpostavlja. 

Ob tem Peterle tudi opozori, da Komisija ne more z vso strogostjo obravnavati domnevnih prekrškov madžarskega premierja Viktorja Orbana, pri odnosu do arbitražnega sodišča pa gledati stran. "Gre tudi za verodostojnost. O tem bom govoril z vodilnimi iz EPP," je še poudaril Peterle. 

Šoltes obljublja pritisk na Junckerja tudi iz Evropskega parlamenta 

Šoltes je kritičen, da Juncker deluje netransparentno in neverodostojno ter da gre za popolno ignoriranje prava EU. "Neverjetno je, da je Juncker še preteklo sredo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu jasno povedal, da je treba sodbe sodišč spoštovati, nato pa že čez nekaj dni pride na dan, da je ravnal povsem nasprotno," je menil. 

Šoltes Junckerju očita "Evropo različne obravnave", kar upravičeno zbuja veliko dvomov o EU, ki se s takšnimi odločitvami vse bolj oddaljuje od svojih temeljev, in to manj kot leto dni pred evropskimi volitvami. "To je najmanj neodgovorno in nezrelo od vodje komisije, ki pozablja, da če pademo na vladavini prava, pademo kot Evropa," je še izpostavil. 

Šoltes meni, da je nujen oster in odločen odziv slovenske vlade, ki mora na neverodostojno ravnanje Junckerjeve komisije opozoriti vse članice unije. "Evropski poslanci bomo poskrbeli, da bo ta zgodba dosegla tudi naše kolege iz drugih držav, ki jih bo po razkritju Spiegla gotovo lažje prepričati, tako da bo pritisk na Junckerja prišel tudi s strani Evropskega parlamenta," je napovedal. 

Tomčeva za dokument ni vedela, Junckerjeva politična pripadnost se ji ne zdi pomembna 

Tomčeva je v izjavi zapisala, da za obstoj dokumenta ni vedela in da je zanj izvedela iz medijev. "Menim, da je politična pripadnost Jean-Clauda Junckerja v tem primeru nepomembna oziroma ne bi smela biti pomembna. Ker gre za odločitev arbitražnega sodišča, ne vidim razloga, da bi o tem razpravljali znotraj politične skupine EPP," je še ocenila. 

Za Zvera ne gre za vprašanje politične družine EPP, ampak komisije kot celote, tudi Bulčeve 

Zver pa je na vprašanja STA odgovoril z besedami: "Če dokument pravne službe obstaja in če držijo očitki, da ga Evropska komisija ni upoštevala, potem to ni vprašanje politične družine EPP, ampak mora nanj odgovoriti komisija in slovenska komisarka Violeta Bulc, ki je del te komisije."