Kupovali nepremičnine

Štajerska naveza z drogami zaslužila skoraj milijon evrov

Gabrijel Toplak
2. 9. 2018, 16.15
Deli članek:

Na mariborskem okrožnem sodišču se je v petek včeraj nadaljevalo sojenje kriminalni združbi večletne dobičkonosne mednarodne spletne trgovine, ki naj bi jo po prepričanju slovenskih in avstrijskih kriminalistov vodila Dejan Žnidarič iz Maribora in Tadej Savec iz Lenarta v Slovenskih goricah.

Gabrijel Toplak
Obtoženim grozi od pet do 15 let zapora.

Organi pregona so jim prišli na sled junija 2016, s preprodajo več kot pol tone sintetičnih drog pa naj bi zaslužili skoraj milijon evrov. Četverica od njih na sodišče prihaja iz pripora.

V petek je pred sodnico Vanjo Verdel Kokol stopil izvedenec finančne stroke Vladimir Kotnik, ki pa Tanji Frank Eler s specializiranega državnega tožilstva niti zagovornikom obtoženih ni postregel z želenimi informacijami. Dejal je, da je med zajetnim kupom dokumentacije pregledal zgolj tisto, ki jo je lahko v okviru njegovih pristojnosti. »Proučeval sem dva večja priliva dveh družb, ki sta se ukvarjali s solarno energijo, njuno poslovanje in izdatke za vzdrževanje,« je pojasnil Kotnik in nadaljeval, da bi mu bilo treba za podrobnejšo analizo finančnega poslovanja oziroma dopolnitev izvedenskega mnenja dostaviti še nekaj dokumentacije. Temu je sodnica ugodila in naročila, da mnenje dopolni pisno.

Kupovali so nepremičnine

V nadaljevanju sojenja so predvajali še nekaj telefonskih prisluhov obtoženih glede poslovanja, saj obtožena tožilstvo bremeni, da sta za preprodajo prepovedanih substanc ustvarila spletno stran in prek nje v štirih letih – od leta 2012 od aretacije – prodala 272 kilogramov sintetičnih mamil ter si protipravno pridobila za dobrih 984 tisoč evrov.

Kupcem, je prepričano tožilstvo, sta drogo pošiljala iz Slovenije in tudi z različnih naslovov, ki sta jih odprla na Češkem, Nizozemskem in v Španiji, medtem ko naj bi njune stranke lahko plačevale v bitcoinih. S prejetim denarjem pa naj bi obtoženi nato kupovali nepremičnine in sledljivost denarja poskušali prikriti z nakazovanjem na različne bančne račune.