Tragedija v Slovenskih goricah

FOTO: Antonija in Pepa nista dočakali jutra

Gabrijel Toplak / STA
10. 8. 2018, 19.27
Posodobljeno: 10. 8. 2018, 19.58
Deli članek:

Preiskovalcem so velike težave povzročale še vedno previsoke temperature na pogorišču.

Gabrijel Toplak
Območje so policisti zavarovali s policijskim trakom.

Med domačini v naselju Srednji Gasteraj v občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah se je že včeraj dopoldne razširila tragična novica. V požaru stanovanjske hiše na naslovu Srednji Gasteraj 9, kjer sta živeli sestri Perko, sta slednji izgubili življenje. Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, je dejal, da so bili obveščeni o požaru včeraj ob 8.15, na kraj pa so takoj napotili policiste in gasilce, ki so požar pogasili. »V stanovanjski hiši so našli mrtvi dve ženski, ki sta bili stari 80 in 89 let. Na kraju sta tudi dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Mariboru in dežurna okrožna državna tožilka, vendar je na pogorišču zaradi posledic požara še vedno prevroče, zato sta ogled prekinili in ga bosta nadaljevali jutri,« je pojasnil Šadl.

Gabrijel Toplak
Požar je v notranjosti objekta povzročil veliko škode.

Na kmetiji sta živeli sami

Dostop do stanovanjske hiše je ves čas preprečeval policijski trak, pa tudi ljudje, ki so se gibali pred hišo, niso bili pripravljeni za dajanje izjav.  Nekoliko se je razgovorila najbližja soseda Slavka Jager, ki je povedala, da sta v hiši živeli sestri Antonija in Pepa.

Gabrijel Toplak
Požar je izbruhnil na naslovu Srednji Gasteraj 9, kjer sta živeli dve sestri.

»Pred leti je z njima živela še mlajša sestra, a je umrla, imele pa so še enega brata. V tej hiši so ves čas živele same in pridno skrbele za veliko kmetijo, zadnjih nekaj let pa sta bili sami. Nekoč sta imeli tudi veliko živine, a zadnja leta več ne, saj je bila najstarejša že precej dementna. Bili pa sta prijazni, pogosto smo kramljali. Zadnjič sem ju videla pred dnevi, saj sta imeli za hišo poljsko stranišče, občasno sta postopali tudi po dvorišču,« je pojasnila Jagrova in dodala, da je zanju v zadnjih letih zelo dobro skrbel nečak.

PGD Sveta Trojica
Gasilci so ukrotili požar.

Preiskava izključila tujo krivdo

Mariborski kriminalisti so danes le uspeli opraviti ogled kraja požara hiše. Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, so tujo krivdo kot vzrok za požar izključili, točen vzrok pa bodo razkrile dodatne analize.

Policisti in kriminalisti so ogled kraja požara morali preložiti za en dan, saj je bilo v četrtek v objektu še prevroče, da bi vanj vstopili. Točen vzrok za požar bodo vseeno lahko ugotovili šele s kriminalistično-tehničnimi analizami, ki jih bodo opravili v Nacionalno tehničnem laboratoriju, kamor so poslali zavarovane sledi.

Z obdukcijo obeh umrlih žensk pa so patologi potrdili, da sta umrli zaradi zadušitve z ogljikovim monoksidom.

Policisti bodo o svojih ugotovitvah in o ugotovitvah izvedencev s poročilom seznanili pristojno tožilstvo, so sporočili s policijske uprave.

Gabrijel Toplak
Ogled požara je želela opraviti tudi preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Mariboru.