Usluge

Viagra povod za izsiljevanje škofjeloškega podjetnika

S.S.
30. 7. 2018, 07.00
Deli članek:

Na okrožnem sodišču kljub sodnim počitnicam obravnavajo primer izsiljevanja škofjeloškega podjetnika Boruta Ažmana, najhujši očitki pa letijo na Ljubljančana Dareja Gorjupa.

STA
Darej Gorjup je sodišču napletel prav neverjeten zagovor.

Eden najbogatejših Slovencev je bil tri leta žrtev izsiljevanja Dareja Gorjupa in soobtoženih, beremo v obtožnici. Gorup naj bi od Ažmana izsilil več kot pol milijona evrov v denarju in zlatu. Tožilstvo Gorjupu očita še promet s škodljivimi snovmi za zdravljenje, ker naj bi nezakonito prodajal viagro.

Po navedbah tožilstva je Gorjup med oktobrom 2014 in septembrom 2017 Ažmana ogoljufal, ko mu je obljubljal, da mu bo priskrbel večjo količino viagre, a se je ves čas nekaj zapletalo, obtoženi pa je od podjetnika zahteval vse večje zneske. Oškodovanec naj bi Gorjupu izročil skoraj 460 tisoč evrov, z izsiljevanjem, ki naj bi potekalo med septembrom 2016 in septembrom 2017, pa naj bi Ljubljančan od podjetnika pridobil še vsaj 114 tisoč evrov v denarju in zlatu.

Zagovor po hollywoodskem scenariju

Gorjup zanika kakršnokoli vpletenost v izsiljevanje in trdi, da mu je podjetnik plačeval za spolne usluge, po tri tisoč evrov na uro oziroma do 15 tisoč evrov na noč. Ob tem je pojasnil, da ni homoseksualec, vendar je zaradi potratnega načina življenja in odvisnosti od kokaina potreboval veliko denarja. Krivdo pa je Grojup zvalil tudi na soobtožene, ki naj bi vedeli za skrivne spolne odnose in naj bi v zameno za molk zahtevali denar. Oškodovanec je navedbe Gorjupa ostro zavrnil, vodja kriminalistične preiskave Dario Levačič pa je besede obtoženca označil za absurdne, vredne hollywoodskega filma. Kot je dejal kriminalist, obtoženi in oškodovanec ob izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov nikoli nista omenjala spolnih odnosov.

Dva od petih že priznala krivdo

Gorjupu družbo na zatožni klopi dela tudi Goran Glamočanin, medtem ko postopek zoper Vladimirja Marinkoviča vodijo ločeno, saj je priprt v tujini. V isti zgodbi sta bila obtožena še Marko Bitenc in Leonard Podgornik, ki pa sta krivdo priznala že na predobravnavnem naroku. (ss, foto: sta)

Eden od očitkov Gorjupu je tudi nedovoljen promet z zdravili na recept.