"Sumljivo neopazna" oseba

So ujeli pošast, krivo za smrti 21 sodelavcev?

S.R.
29. 6. 2018, 18.55
Posodobljeno: 29. 6. 2018, 19.00
Deli članek:

Uslužbenca so na delu ujele nadzorne kamere.

Profimedia
Idilično nemško mesto Schloss Holte-Stukenbrock se ponaša tudi baročnim vodnim gradom Holte.

56-letnega Klausa O., zaposlenega v podjetju ARI Armaturen v mestu Schloss Holte-Stukenbrock na severozahodu Nemčije, so aretirali maja letos, potem ko so pregledali posnetke nadzornih kamer v podjetju. Zdaj ga sumijo, da je v zadnjih 18 letih ubil 21 sodelavcev.

Policisti so mu na sled prišli, ko je eden od zaposlenih v podjetju na svoji hrani opazil sumljiv bel prah. Moški, kot kaže precej hitrih misli, je na sumljivo jed nemudoma opozoril nadrejene, ti pa so ob ogledu videoposnetkov obnemeli. Kamere so namreč ujele trenutek, ko je Klaus svojemu sodelavcu po hrani potrosil neznano snov. Sprva so mislili, da gre za nekakšno neslano šalo med sodelavci, ne pa poskus umora, a so nato zaprepadeno zrli v izsledke analize. Izkazalo se je, da je bil prašek nič drugega kot svinčev acetat, zelo strupena snov, ki je skoraj brez okusa. Preiskovalci so dogodek nemudoma začeli obravnavati kot poskus umora.

Policisti so na domu osumljenca našli še druge sestavine, ki se uporabljajo za izdelavo strupa, vključno z živim srebrom, svincem in kadmijem, preiskava pa jih je vodila v pravo zajčjo luknjo. Klausa zdaj preiskujejo še v povezavi z 21 smrtnimi primeri zaposlenih v podjetju, ki so jih zabeležili od leta 2000 do danes, sumijo pa ga tudi vpletenosti v primera dveh še živih uslužbencev, od katerih je eden trenutno v komi, drugi pa na dializi. Večina smrtnih žrtev je umrla zaradi raka ali pa srčnega napada, vzrok pa bi lahko bila zastrupitev s težkimi kovinami, poroča nemški Deutsche Welle.

Domnevne umore zdaj preiskuje 15-članska skupina preiskovalcev, ki razmišlja tudi o izkopu trupel pokojnikov. Umorov osumljeni Klaus, ki je v podjetju zaposlen že 38 let in ki ga je direktor podjetja Tilo Blechinger opisal kot »sumljivo neopazno« osebo, preiskave še ni želel komentirati. Sicer pa je na presenetljivo visoko stopnjo umrljivosti med svojimi sodelavci že v preteklosti opozarjalo več zaposlenih.