Mučenje

Pred sodbo vpletenega v "mafijski umor" Zorice Škrbić

S.S./Novice Svet24
11. 6. 2018, 20.00
Deli članek:

Bliža se konec ponovljenega sojenja Milanu Trivkoviću, še zadnjemu od znanih ugrabiteljev in mučiteljev Zorice Škrbić.

STA
Obtoženi Milan Trivković.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bodo v četrtek na vrsti zaključne besede tožilstva in obrambe v ponovljenem sojenju Milanu Trivkoviću, še zadnjemu od znanih domnevnih ugrabiteljev Zorice Škrbić.

Ta je bila dolgoletna partnerica Dejana Vidmarja, ki prestaja večletno zaporno kazen za rop sefov SKB oziroma tako imenovani »rop stoletja«. Združba je od Škrbićeve hotela izvedeti, kje je okoli 20 milijonov evrov, izginulih ob ropu banke, ki jih niso nikoli našli. Uradno tudi še vedno ni dokazano, kdo so bili naročniki spodletele ugrabitve Škrbićeve.

Žrtev opazoval in jo zasledoval

Tožilstvo Trivkoviću očita, da je pred ugrabitvijo Škrbićevo kar nekaj časa opazoval, da bi se druščina seznanila z njenimi življenjskimi navadami. Prav tako naj bi ugrabljeno prepeljal del poti do gozda, kjer sta jo mučila druga dva člana združbe, Željko Petrović in Blagoje Sazdov, ki sta dejanje priznala že na prvem sojenju in s tožilstvom tudi sklenila sporazum o priznanju krivde. Trivković je bil tedaj zaradi pomanjkanja dokazov oproščen, a je višje sodišče zadevo razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje. V letu dni ponovljenega sojenja je sodišče izpeljalo več kot 50 obravnav in zaslišalo številne priče. Trivković je vse od prijetja 9. junija lani, ko je bil na begu, v priporu.

Mučili so jo do smrti

Storilci so se na ugrabitev pripravljali več mesecev in si med seboj natančno razdelili vloge. Po ugrabitvi 26. junija 2014 so nesrečnico odpeljali na samoten gozd pri Cesti v Gorice, kjer so ji z mučenjem poskušali razvezati jezik. Slekli naj bi jo do spodnjega perila ter jo z lepilnim trakom in lisicami privezali ob drevo, na glavo pa poveznili maskirno kapo. Revi naj bi med mrcvarjenjem zlomili devet reber, na kraju zločina pa so preiskovalci menda našli celo solnico, po kateri sklepajo, da so ji v rane prav po srednjeveško vtirali sol. Nekaj pred tretjo uro ponoči naj bi jo odpeljali v Podpeč, kjer so jo na smrt pretepeno vrgli iz avtomobila pod hruško ob smetnjake ene od stanovanjskih hiš, da je pri padcu utrpela še zlom treh reber, eno naj bi ji usodno predrlo pljuča.