Davčni dolžniki

Rotnik je nenadoma našel denar, Bavčar ga še kar nima

L.T./Novice Svet24
11. 6. 2018, 19.40
Deli članek:

Ko so vam enkrat na sledi dacarji, se jih le težko otresete. No, tudi to ni nemogoče, vendar se nekateri pri tem znajdejo bolj, drugi manj.

Bobo
Rotnik je po nekaj letih nenadoma našel 1,5 milijona evrov, za katere je trdil, da jih nima.

Finančna uprava Republike Slovenije vsak mesec objavi nov seznam največjih davčnih dolžnikov. Na njem se lahko znajdejo podjetniki, ki so propadli zaradi tržnih pogojev, a so pri tem bolj zanimivi podjetniki, za katere se da domnevati, kam je ponikal njihov denar.

Igor Bavčar – dolguje od enega do deset milijonov evrov

Med večnimi osumljenci je Igor Bavčar, ki s svojim samostojnim podjetjem državi že od 25. marca 2013 dolguje od enega do deset milijonov evrov. Tistega leta se je Bavčar še skliceval na tožbe, ki da jih je na upravnem sodišču sprožil zoper dacarje, vendar pri tem ni bil uspešen. Malce bolje mu je šlo pri zaščiti svojih nepremičnin, na katere je vpisal zemljiški dolg in jih zaščitil pred izterjavo.

STA
Bavčar državi dolga še vedno ni poplačal. Na sramotilnem stebru je že od leta 2013.

RM Vuk in DNV – podjetji dolgujeta od enega do deset milijonov evrov

Posebej zapleten primer je okoli sebe spletla družina Vuk, konkretno brata Roman in Miran Vuk, eden poslovnež, drugi politik. Njuno podjetje za montažo RM Vuk, d. o. o., ki je z izvažanjem delovne sile dajalo kruh dobršnemu delu južnega Podravja, je še leta 2007 ustvarjalo več kot osem milijonov evrov prihodkov, je razbrati s portala Gvin. Kot lastnika sta bila vpisana Dominik in Nada Vuk. Vendar so podjetje leta 2013 za drobiž prodali slovaškemu Romisu, katerega edini lastnik je ciprski holding Ayiaco.

Zdaj sta kar dve podjetji, ki si ju je nekoč neposredno lastila družina Vuk, na seznamu davčnih neplačnikov. Poleg omenjenega RM Vuk se je na njem znašlo še podjetje DNV d. o. o., obe v stečaju. Dacarji poskušajo iz obeh pridobiti od milijon do deset milijonov evrov, vendar jim pri tem slabo kaže. Večino premoženja je podjetje DNV po poročanju že razdelilo s posojilnimi pogodbami svojim zaposlenim, ki so pozneje pristali v osebnem stečaju; dolg je bil tako odpisan. V osebnih stečajih so sicer končali Miran Vuk (maj 2014), njegova žena Darinka Vuk (junij 2015) in sin Dominik Vuk (junij 2015). DNV je zaradi odpisa omenjenih posojil imel v letih 2013 in 2014 skupno 2,44 milijona evrov izgube.

Rok Snežič – državi dolgoval več kot 800 tisoč evrov

Vukovim je pri tem svetoval samooklicani doktor davčnih utaj. Rok Snežič je leta 2013 še bil na seznamu davčnih dolžnikov, danes pa njegovega imena tam ne najdemo več. Konec tega leta je namreč Snežič razglasil osebni stečaj, iz katerega je država dobila vsega 7700 evrov; po poročanju medijev jim je uspelo prodati zbirko pohištva in orožja v njegovi lasti.

Mediaspeed
Rok Snežič je osebni stečaj razglasil konec leta 2013, takoj po tem, ko se je s tožilstvom pogodil o priznanju krivde za davčne utaje pri uvozu plovil.

Uroš Rotnik – poplačal poldrugi milijon evrov

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik ni več na sramotilnem stebru seznama davčnih dolžnikov, saj je dacarjem poravnal 1,5 milijona evrov davkov zaradi nepojasnjenega premoženja. Davčni pregled pri Rotniku je sicer stekel že konec leta 2012, tedaj so inšpektorji odkrili za 3,9 milijona evrov nepojasnjenega premoženja in mu leta 2014 odredili plačilo dodatnega davka. Rotnik je tedaj trdil, da tega denarja nima, po nekaj letih pa ga je vendarle našel.

Druga podjetja na seznamu

Podjetji z največjim dolgom državi sta še vedno Vegrad in HTC Dva, ki ju dacarji terjajo za znesek, večji od desetih milijonov evrov. Pod desetimi milijoni, a ne manj od enega milijona, cesarju med drugimi dolgujejo še podjetja Merkur, Petovia Avto, Mip, Mura, Viator & Vektor in Polzela, vsa v stečaju.

arhiv Svet24
Družina Vuk je podjetje izčrpala s posojili, nato so posamezni člani družine razglasili osebni stečaj, dacarji pa terjajo izčrpano podjetje.