Očitki

Šarec pravi, da tega ni rekel. "Kdo sem, da bi imel to pravico?"

J.P./STA
11. 6. 2018, 18.24
Posodobljeno: 11. 6. 2018, 18.29
Deli članek:

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v odzivu na stališče Zbora za republiko na Twitterju zapisal, da ni izrekel prepovedi podelitve mandata zmagovalcu volitev: "Kdo sem, da bi imel to pravico? Tudi nimam vpliva, da bi drugim strankam prepovedal pogovore. Očitno problem izvira drugje."

Bobo
Marjan Šarec

Po njegovih besedah je Zbor za republiko obstal v času in prostoru.

"Nihče ni rekel, da zmagovalec volitev ne sme dobiti mandata za sestavo vlade. Prav je, da ga. V preteklem tednu sem zgolj preveril, če stranke, ki so rekle, da v njegovo koalicijo ne gredo, še tako mislijo, kot so pred volitvami. Zaenkrat je tako, vedno si pa lahko kdo premisli," je že v nedeljo na Twitterju zapisal Marjan Šarec, predsednik drugouvrščene stranke na nedavnih volitvah.

V Zboru za republiko so kritični do Šarca, saj da "prehiteva" s sestavljanjem koalicije mimo zmagovalne SDS. Po njihovem mnenju je Šarčevo vedenje, ki se je "začel v javnosti vesti kot mandatar in sestavljati nekakšno koalicijo", "nenavadno in sprto s povolilnimi postopki v demokratičnih državah". Prepričani so, da ob neupoštevanju volje volivcev, ki so namenili več glasov neki drugi stranki, ne pa njegovi, Šarec "vnaša v politični prostor novo polarizacijo, ki tepta večinsko voljo volivcev in korektno demokratično kulturo".