Stari Trg pri Ložu

Na sodišču se je znašel, ker je pretepel in oropal župnika

Gregor Gruber
30. 5. 2018, 06.50
Deli članek:

Roparji in nasilneži so pogoste stranke slovenskih sodišč. Redko pa se zgodi, da obdolženi sedejo na zatožno klop zaradi napada na župnika.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

In prav to očita obtožnica 32-letnemu Tomažu Soviču iz Kranja. 2. aprila naj bi se spravil na duhovnika Boštjana Modica, ki služi Gospodu v župniji Stari trg pri Ložu.

Tožilka Petra Lavrič je predstavila podrobnosti. Obdolženi je na velikonočni ponedeljek v poznih večernih urah stopil do domovanja župnika Modica in pozvonil. Najprej ga je prosil za denar, ker pa mu ga duhoven ni dal, je postal nasilen. Prijel ga za ramo in ga s pestjo treščil v glavo. Župnik je padel, Sovič pa ga je naskočil. Prijel ga je za vrat in ga davil. Z izvijačem mu je zagrozil, da ga bo ubil, če ne bo zbrisal posnetkov nadzornih kamer. Ob tem je zahteval še denar. Duhovnik, ki je utrpel »lažje telesne poškodbe«, mu je dal 160 evrov in Sovič je odšel.

Sovič zavrnil kupčijo

Takšna je verzija tožilke, ki je na sredinem predobravnalnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču Soviču v zameno za priznanje kaznivega dejanja ropa ponudila dve leti in osem mesecev zaporne kazni. Sovič je pod okriljem izkušenega zagovornika Andreja Žabjeka zavrnil kupčijo. »Ne priznavam krivde,« je izjavil 32-letnik, ki se po lastnih besedah preživlja »s pleskanjem na črno«. »Prizna le, da je bil tam, z ostalim pa se ne strinja,« ga je dopolnil Žabjek, ki je s predstavitvijo dokaznih predlogov nakazal na zanimivo dogajanje na prihajajoči glavni obravnavi.

Povod domnevna zloraba partnerice

Žabjek predlaga zaslišanje partnerice obdolženega, ki naj bi bila žrtev zlorabe in kot takšna povod za Sovičevo nasilno ravnanje. Očitki so hudi. Povedala naj bi, da jo je župnik Modic pred tremi leti posilil, ko se je prišla v njegove prostore dogovarjat glede krsta otrok. Soviču naj bi o strašnem dogodku šele letos povedala njena mati. Seznanjen z domnevno ženino travmo je odvihral do župnika, da bi se z njim pomenil, ne pa da bi ga oropal.

Tožilka Petra Lavrič nasprotuje zaslišanju partnerice obdolženega. Ne zato, ker ji ni do »razjasnitve dejanskega stanja«, kar ji je očital Žabjek, marveč zato, ker je po mnenju tožilstva iz posnetkov kamer jasno, s kakšnim namenom je prišel Sovič v župnišče. »Ne gre pa spregledati,« tako tožilka Lavrič, »da je partnerica obdolženega kazensko ovadbo zoper župnika podala šele dan po napadu na župnika.«

O dokaznih predlogih bo do glavne obravnave odločil sodnik Tomaž Bromše.