Še zadnjič

36-letnik le našel mir: Everest osvajal osemkrat, čeprav mu je pustil le en prst

J.P.
22. 5. 2018, 12.41
Posodobljeno: 22. 5. 2018, 13.24
Deli članek:

Mrtvega so ga našli včeraj. Njegovo truplo je počivalo na nadmorski višini 7200 metrov.

Facebook Nobukazu Kuriki
Osmi poskus je bil usoden.

Japonec Nobukazu Kuriki se je na vrh Mount Everesta podal osmič. Na višini 7400 metrov je zbolel – STA poroča, da je dobil vročino in začel kašljati. Radijska zveza je obmolknila, naglavne svetilke ni bilo več videti. Ko so ga dosegli člani njegove ekipe, je že umrl zaradi podhladitve.

Nič sreče z vremenom

Leta 2012 je med vzponom zaradi ozeblin izgubil vse prste razen desnega palca. Ta je zadostoval za oprijem, a ne za vihtenje cepina. Brez slednjega pa je alpinist občutno prikrajšan za varnost.

Facebook Nobukazu Kuriki
Med vzponom leta 2012, ki je terjal devet prstov, je dva dni preživel v luknji v snegu. Živo srebro se ni povzpelo nad -20 stopinj Celzija.

V letošnji plezalni sezoni, ki traja aprila in maja, je najvišji vrh na svetu osvojilo več kot 400 plezalcev. Številnim je to uspelo pretekli teden, ko je bilo ugodno vreme. Konec meseca pa se bo vreme znova poslabšalo, tako da se bo sezona zaključila.
Skupaj so v letošnji plezalni sezoni, ki se je začela aprila, med vzponom umrli trije ljudje.

Leta 2009 so ga z gore pregnali kitajski uradniki; leta 2010 je vzpon z nepalske strani pokvarilo slabo vreme in nesreča v njegovi ekipi. Vreme mu jo je zagodlo tudi leto dni pozneje. Po letu 2012 se je vrnil leta 2015, kar je bil prvi poskus po potresu 25. aprila tistega leta, ki je terjal 19 življenj. Vreme mu še enkrat več ni bilo naklonjeno. Enako je bilo tudi v letih 2016 in 2017.

36-letnik je na območju Nepala osvojil več osemtisočakov: Cho Oyu, Manaslu, Daulagiri in Broad Peak.

Tudi Makedonec

V nedeljo pa je umrl 63-letni Makedonec Georgi Petkov, ki je doživel srčni infarkt. Če bi mu uspelo priplezati do vrha, bi bil šesti Makedonec, ki bi osvojil to 8848 metrov visoko goro, še poroča STA.