Blamaža

Rop draguljarne Malalan: obtoženi obtičal v priporu, le korak od sodišča

S.S. / Novice Svet24
11. 4. 2018, 06.49
Deli članek:

V ponedeljek bi se o krivdi moral izjasniti Djordje Vostinić, eden od domnevnih roparjev draguljarne Malalan, vendar je pred ljubljansko okrožno sodnico Ireno Škulj Gradišar zevala prazna zatožna klop.

Grega Wernig/M24
Roparja sta nesrečnega 42-letnika ustrelila na Cankarjevem nabrežju, potem ko se je po Krojaški ulici pognal za njima.

Predlanski rop draguljarne Malalan: skoraj pol milijona neporavnane škode, en storilec ostaja neznan, drugi je na begu, tretji oproščen zaradi slabega dela tožilstva, četrtega pa včeraj pravosodnim policistom ni uspelo pripeljati v hram pravice, da bi se izrekel o krivdi.

Kot je pojasnila sodnica Škulj Gradišarjeva, pravosodnim policistom obtoženca ni uspelo pripeljati iz ljubljanskih priporov na sodišče, menda zaradi kadrovske podhranjenosti, pa čeprav je Povšetova od Tavčarjeve oddaljena vsega dva kilometra. Devetindvajsetletni srbski državljan Vostinić, obtožen ropa v sostorilstvu, se bo tako o krivdi lahko izjasnil šele v sredini maja. Na obravnavo je včeraj zaman prišel tudi oškodovanec Peter Malalan, ki je novinarjem na kratko pojasnil, da nakradenih predmetov do danes še ni dobil nazaj oziroma jih policija ni našla oziroma vsaj on o tem ni bil obveščen.

Grega Wernig/M24
Pištolo, s katero naj bi bil ustreljen Matej, sta po dobri uri iskanja v Ljubljanici našla potapljača.

Vostinić je bil v preteklosti že obsojen zaradi vlomnih tatvin po evropskih mestih. Konec maja 2016, torej dva meseca po domnevnem ropu Malalana, je s pajdašem na Nazorjevi v Ljubljani oropal zlatarno, dejanje pa pozneje priznal. Kazen, leto in deset mesecev zapora, je že odslužil in se iz zapora preselil nazaj v pripor. 

Uslužbenca onemogočili s strelom

Spomnimo: roparji so draguljarno na Mestnem trgu v Ljubljani obiskali 3. februarja predlani. Moški, preoblečen v žensko, je pozvonil v predprostoru. Ko je prodajalka odprla, sta prihitela še dva pajdaša in s kladivi so začeli razbijati vitrine ter krasti dragocenosti. Ko so se roparji s plenom, vrednim skoraj pol milijona evrov, pognali v beg, je za njimi planil 42-letni uslužbenec Malalana, a ga je potem eden od nepridipravov onemogočil s strelom v nogo. Roparji so nato zbežali do toyote, ki jih je čakala na Grudnovem nabrežju, ter izginili. Toyoto, ki so jo dan prej ukradli v Kopru, so policisti našli še isti dan v Vodicah, v avtu pa kup bioloških sledi, ki so potem preiskovalcem pomagale pri identifikaciji storilcev.

Obsodba le zaradi kraje avta

Eden od roparjev sicer še vedno ostaja neznan, Ivan Marković je na begu, Vostiniću se, kot rečeno, o krivdi včeraj ni uspelo izreči, Peter Škoro pa je bil že obsojen za odvzem motornega vozila – na deset mesecev zapora, ropa pa oproščen, ker je tožilstvo slabo pripravilo obtožnico. »Čeprav vemo, da je kriv, ga nismo mogli obsoditi, ker smo vezani na obtožbo,« je marca lani ob ustni obrazložitvi sodbe dejal ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić, odločitev pa je potem prestala tudi rešeto višjih sodnikov.

Za rop v sostorilstvu je sicer zagrožena precej stroga kazen: »Če sta storili rop dve ali več oseb, ki so se združile zato, da bi ropale, ali če je vrednost ukradene stvari velika in si je storilec hotel prilastiti stvar take vrednosti, se storilec kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let.«

Grega Wernig/M24
Nepridiprava sta si za svojo tarčo izbrala draguljarno Malalan, ki se nahaja na Mestnem trgu v središču prestolnice.