ZAHODNA TEHNOLOGIJA

Z nakupom odsluženih plovil do novih zračnih sil

L. T. / Novice Svet24
11. 4. 2018, 07.00
Deli članek:

Hrvati kupujejo rabljena letala F-16 in helikopterje black hawk.

Profimedia
Izraelski lovec F-16, ki ga kupujejo Hrvati.

Izraelska vojaška tehnologija je po mnenju dela hrvaške stroke iztrošena. Drugi del stroke trdi, da ima ob primernem vzdrževanju pred sabo še od 15 do 20 let uporabe. 

Po odločitvi hrvaškega obrambnega ministrstva o nakupu dvanajstih lovcev F-16, ki jih bodo od Izraela kupili za 500 milijonov ameriških dolarjev, je ministrstvo sporočilo, da za potrebe posebnih enot kupuje tudi vsaj dva transportna helikopterja black hawk. Novico je vojnim pilotom sporočil hrvaški obrambni minister Damir Krstičević. Po njegovih besedah je v teku izdelava taktično-tehnične študije za opremljanje večnamenskih helikopterjev zahodne izdelave.

Na podlagi tega se bo Zagreb odločil, katere helikopterje kupiti do leta 2025. Po pisanju časnika Jutarnji list je cilj študije, da Hrvaška do tega datuma popolnoma preide na zahodno letalsko tehnologijo, z izjemo osmih helikopterjev Mi17Sh ruske izdelave, ki so trenutno na generalnem remontu, s katerim bodo njihovo življenjsko dobo podaljšali za 10 let.

Profimedia
Minister Krstičević namerava do 2025 preiti na zahodno zrakoplovno tehnologijo.

Hrvaški prehod na zahodno zrakoplovno tehnologijo pa so omenjali že prej. O nakupu black hawkov se je prvič govorilo leta 2014, ko se je nekdanji minister za obrambo Ante Kotromanović glede tega pogovarjal z ameriškim podpredsednikom Joejem Bidnom.

Hrvaški mediji so tedaj navajali neuradne informacije, da pogovori niso obrodili sadov, saj so Američani zanje postavili previsoko ceno. Hrvati so nato po ameriškem nasvetu prek partnerskega programa Excess Defense Articles zaprosili za donacijo dvanajstih black hawkov UH-60, model A. Da so bili pri tem uspešni, je lani jeseni namignil minister Krstičević.

Wikipedia
Helikopter Black Hawk UH-60A, ki ga še nameravajo posodobiti.

Helikopterje morajo posodobiti

Ta model black hawka so proizvajali med leti 1977 in 1989 – leta 2003 pa so ga Američani nadgradili na model M. Posodobili so ga z večjimi lopaticami rotorja, digitalno avioniko in naprednim računalniškim sistemom za letenje. Z realizacijo te posodobitve bi bil po poročanju Slobodne Dalmacije zaokrožen proces zamenjave ruske tehnologije z zahodno.

Upokojeni pilot: kupujemo »stare kante«

Med komentiranjem nakupa izraelskih F-16 je upokojeni hrvaški pilot Ivan Selak na nacionalni televiziji rekel, da Zagreb kupuje »stare kante«, ki so »starejše od pilotov, ki bodo z njimi leteli«. Opozoril je, da je življenjska doba teh letal 30 let oziroma 8000 ur. »Ta letala so svoje odletela,« je bil oster Selak.

Selaku nasprotuje upokojeni general Anton Tus, ki opozarja, da so letala stara le 20 let in da niso za odpis. Pred njimi je po Tusevih besedah vsaj še od 15 do 20 let.