Zdravniška malomarnost

28-letnico pri živem telesu "balzamirali": »Zdravniki so ubili mojo Ekaterino«

U.K.
10. 4. 2018, 20.45
Posodobljeno: 10. 4. 2018, 21.18
Deli članek:

V bolnišnici so nesrečno mladenko živo "balzamirali". Sprva pa napake niso želeli priznati.

Facebook
Ni znano zakaj je bila Ekaterina operirana.

Policija preiskuje primer Ekaterine Fedjajeve iz Rusije, natančneje iz mesta Uljanovsk, ki je prejšnji četrtek umrla v bolnišnici. Nesrečni Ekaterini so namreč namesto infuzijske raztopine dali formalin, ki vsebuje formaldehid, ki se uporablja tudi za balzamiranje in začasno konzerviranje človeških in živalskih organov.

Grozljiva smrt

Nesrečni 27-letnici so formaldehid odmerili med operacijo za odstranitev ciste na jajčniku. V bolnišnici za zdaj o vsem skupaj še molčijo. Starša sta povedala, da je hčerka doživljala grozljive bolečine, nato pa je po dveh dneh padla v komo. Takrat so jo odpeljali v bolnišnico v Moskvo, a je bilo zanjo prepozno. Odpovedali so ji praktično vsi notranji organi, prejšnji četrtek umrla.

Facebook
Namesto normalne saline, so ji vbrizgali formalin.

Krči

Starša Galina in Igor Barišnikov sta dejala, da sta bila ob hčerki, ko so jo pripeljali iz kirurške sobe, in da je bila v katastrofalnem stanju. »Imela je krče in njeno celo telo se je treslo. Oblekla sem jo, ker sem mislila, da jo zebe, a se je še kar naprej tresla,« je povedala njena mati. Dodala je, da hčerke ni prišel pogledat nihče od zdravnikov, čeprav jo je grozno bolel želodec in je bruhala. »Mi seveda nismo vedeli, kaj ji je, a zdravniki so takrat že dobro vedeli, kaj so storili, in niso napravili nič, da bi ji pomagali,« je še dejala skrušena mati. Formalin je dobesedno razžiral Ekaterinino telo od znotraj, in čeprav je mama rotila zdravnike, naj ji pomagajo, so ji govorili le, naj odide domov, češ da bo kmalu vse v redu.

»Bila je najin edini otrok, zdravniki pa so mi dejali, naj odidem domov in skuham piščančjo juho ter naj me ne skrbi,« je dejala in dodala: »Hoteli so se me odkrižati in vse skupaj prikriti.« Potem ko ni hotela oditi domov, ji je zdravnica vendarle povedala, da so njeni hčerki odpovedala pljuča, jetra in srce. Kaj točno se je zgodilo, pa je izvedela šele, ko so hčerko prepeljali v bolnišnico v Moskvi.

Rashid Abdullov, ruski minister za zdravje v pokrajini Uljanovsk, je družini pokojne izrazil globoko sožalje. Pojasnil je, da je do napake prišlo, ker zdravniško osebje»ni prebralo napisa na steklenički.«Na tviterju je še dodal, da bodo družini nudili vso potrebno podporo in da so krivce že kaznovali ter da je preiskava nesrečnega dogodka še vedno v teku. Lokalni mediji medtem poročajo, da so vodjo zdravniške službe v bolnišnici že odpustili.