V JUGOSLOVANSKI »KLAVNICI«

Osupljiv balkanski film Moški ne jočejo

Vito Tofaj / Novice Svet24
10. 4. 2018, 20.55
Deli članek:

Sporočilo filma Moški ne jočejo je več kot le sporočilo, je malodane ukaz: nikoli ne pozabite, kje v Evropi je kotlovnica svetovnih spopadov.

Vito Tofaj
Igralca Sebastian Cavazza in Primož Petkovšek, odličen duet v odličnem filmu Alena Drljevića.

In sporočilo ni odveč. Saj se zdi, da dejstva tisti, ki jih ne bi smeli pozabiti, kar preveč radi pozabljajo. Hm. Jih hočejo pozabiti zato, da bi zakuhali kaj novega? O snovni ne bomo razglabljali ali razpravljali.

Prihodnost bo pokazala zrelost tistih, ki lahko odločijo o življenju in smrti. Čeprav jih ni nihče prosil. A je sporočilo filma, ki se dogaja v odmaknjenem gorskem hotelu, kjer se 20 let po koncu zadnje velike vojne v Evropi na terapevtski delavnici zberejo veterani različnih narodnosti in veroizpovedi, tudi zelo osebno. In koristno v vojni in miru: če hočeš oprostiti drugim, moraš najprej oprostiti sebi.

Vito Tofaj
Režiser Alen Drljević je imel prvič »pod komando« Sebastiana in Primoža; z njim novinarka Anja Komučar in snemalec Peter Tatič.

SVETOVNO!

A očitno se na področju nekdanje skupne države večkrat kot kaj slabega rodi in nastane nekaj dobrega (še dobro). Četudi, hm, iz slabega. Film, ki je nastal v koprodukciji Bosne in Hercegovine, Nemčije, Hrvaške in Slovenije, žanje po vsem svetu le dobre kritike – in pobira nagrade.

SLOVENSKI »DODATEK«

Ščepec začimb, ki je »balkanski pojedini« le še pojačal okus in dodal piko na i, sta igralca Sebastian Cavazza in Primož Petkovšek. Sebastian je ta čas prav gotovo eden najbolj opaznih in cenjenih slovenskih igralcev v bivši »Jugi«. Priljubljeni Seba je bil do še pred kratkim sicer redno zaposleni član gledališkega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, a se je odločil »začiniti« tudi svojo kariero. »V MGL delam le še pol delovnega časa, drugo polovico pa posvečam filmu. Sicer se v Sloveniji le s filmskimi vlogami ne da preživeti, no, če delam še drugod, prav gotovo.« Se strinjamo, saj je očitno, da je v Evropi za Sebastiana vedno več pravih vlog.