Izrek sodbe

V zaporu bo let: umor iz brezobzirnega maščevanja

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
16. 3. 2018, 20.20
Deli članek:

Ivanu Grobinu so naložili plačilo stroškov kazenskega postopka in zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšali pripor, v katerem je od februarja lani.

Gabrijel Toplak
Ivan Grobin včeraj na sodišču. Sodišče mu je naložilo plačilo stroškov kazenskega postopka.

»Obtoženi Ivan Grobin je 28. januarja 2017 s pištolo iz brezobzirnega maščevanja umoril 70-letno partnerico in ji povzročil številne poškodbe. Ustrelil jo je iz neposredne bližine, ko je ležala v postelji v njuni spalnici. To je storil, ker se ni želela ukloniti njegovim zahtevam, med drugim mu ni želela predati dela denarja od prodaje njene nepremičnine. Sodišče ga je spoznalo krivega za kazensko dejanje umora po 116. členu kazenskega zakonika in mu izreklo kazen v višini 20 let zapora,« je v izreku sodbe dejala predsednica senata Andreja Lukeš.

28. januarja lani se je zgodila tragedija v stanovanju na Trgu Dušana Kvedra.

PRAVOČASNA POMOČ BI JO REŠILA

Sodišče je tudi v ponovljenem kazenskem postopku pod novim senatom prišlo do istega zaključka, je poudarila Lukeševa in v obrazložitvi sodbe nadaljevala, da bi pokojna lahko preživela, če bi obtoženi pravočasno poklical reševalce, saj je njena smrt nastopila naslednje jutro. »Sodišče je pri višini kazni v celoti sledilo predlogu tožilstva, ni pa ugodilo zahtevi odvetnika obtoženega Tomaža Žigerja, ki je želel prekvalificirati kaznivo dejanje v uboj,« je dodala sodnica.

Sedeminosemdesetletniku je sodišče naložilo še plačilo stroškov kazenskega postopka, četudi, še pravi Lukeševa: »Obtoženi trdi, da nima nobenega premoženja, a so priče povedale, da prejema pokojnino iz tujine.« Zaradi ponovitvene nevarnosti so mu podaljšali pripor, v katerem je od februarja lani, dolžan pa je plačati odvetnika oškodovank, ki jih je sodišče s premoženjskopravnim zahtevkom napotilo na pravdni oddelek. »Stroški obtoženčevega zagovornika, ki ga je zastopal po uradni dolžnosti, pa bodo bremenili proračun,« je sklenila sodnica.

ZDRAVSTVENE TEŽAVE KOT IZGOVOR

Zapletlo se je že na predobravnavnem naroku, ki ga je sodišče večkrat preložilo. Obtoženi je zatrjeval, da skoraj nič ne vidi in izjemno slabo sliši.

»NIČ NE VIDIM«

Obtoženi Grobin je pred sodno dvorano še veselo kramljal s pravosodnima policistoma, tudi s svojim odvetnikom Tomažem Žigerjem, ki ga je zastopal po uradni dolžnosti, je izmenjal nekaj besed, sodbo pa je spremljal molče. Ko je sodnica končala obrazložitev, je vstal in najprej vprašal pravosodnega policista: »Nič ne vidim. Koliko jih je tukaj?« Sodnici, kot da bi jo slišal, pa odvrnil: »Nič ne slišim. Ne vem, kaj govorite.« Lukeševa mu je odgovorila, da bo tako vse dobil v pisni obliki.

LANI RAZVELJAVITEV SODBE

Sodišče je Grobina že obsodilo na 20 let zapora julija lani, a je višje sodišče jeseni sodbo razveljavilo. Sodni senat pod vodstvom sodnice Tanje Rot se namreč ne bi smel seznaniti z njegovo izjavo, ki jo je dal policistom, preden so ga ti poučili o njegovih pravicah. 

Ob pravočasni pomoči, če bi se obtoženi odločil poklicati reševalce, bi po mnenju sodišča pokojna lahko preživela. Njena smrt je namreč nastopila šele naslednje jutro.