Pošast

Mesar iz Gradiške: lažni veterinar masakriral pse

O.D./Novice Svet24
16. 3. 2018, 20.00
Deli članek:

Siniša Golub je samooklicani svobodni umetnik in ljubiteljski veterinar, ki je po dveh mesecih veterinarskega tečaja obupal nad pridobivanjem znanja. Usodo živali se je odločil krojiti kar po občutku.

Facebook
Siniša Golub ni veterinar, a vseeno operira živali. Zaradi slabega nadzora nad njegovo dejavnostjo ni podatkov o tem, koliko operacij je že opravil.

Človek iz kraja Gradiška na Savi v Bosni in Hercegovini je izzval bes, ogorčenje in maščevalni stampedo pripadnikov različnih spletnih skupnosti, ki se ukvarjajo z reševanjem psov v Bosni in Hercegovini. Siniša G. se je na radarju nekaterih zaščitnikov potepuških psov znašel konec leta 2016, ko je na družbenih omrežjih začel pisati o svojem reševanju psov in drugih živali. Med lokalnim prebivalstvom je dolgo časa užival veliko podporo, toda aktivisti iz drugih krajev in držav, ki delujejo na področju BiH, so začeli izražati zaskrbljenost zaradi njegovih nestrokovnih prijemov. Siniša G. namreč ni veterinar, vendar doma vseeno opravlja kompleksne veterinarske posege na živalih. Po pričevanju enega od njegovih znancev naj bi Siniša obiskoval veterinarski tečaj, vendar ga nikoli ni dokončal, saj je izobraževanje prekinil že po dveh mesecih. To pa ga ni ustavilo pri nameri, da bi operacije začel izvajati doma.

»To je nekdo, ki ne ločil samca od samice – kastracije od sterilizacije.« Mateja, Zavod Pit, o Siniši.

Poskušal jih je zaustaviti

Siniša G. je mesece na svojem facebook profilu delil objave in posnetke rešenih živali ter pridobival naklonjenost sledilcev. Aktiviste, ki so poskušali videti, kaj se v hiši dogaja, je odločno odslavljal in se z njimi ni želel soočiti. Organizacije in društva so se tako morali otepati številnih prijav za nadlegovanje in motenje posesti. »Ljudje so ga najprej branili, ker niso videli, da če pobiraš nikogaršnje živali in jih doma masakriraš, to ni način, da se boš nečesa naučil,« je povedala Mateja iz Zavoda Pit, ki se že več kot leto dni bori z nepoklicnim »veterinarjem«. Toda objava, ki jo je Siniša Golub delil pred kratkim, je povsem uničila njegovo javno podobo. Ko je našel obstreljeno psico in ob tem zapisal, da je na tega kužka streljal neki psihopat, ker ga je pes zaradi nečesa motil, nihče ni pomislil, da je kosmata štirinožka prišla z dežja pod kap. Samooklicani veterinar se je namreč odločil, da bo doma izvedel operacijo na poškodovanem psu.

»Siniša potrebuje pomoč«

Siniševa nekdanja podpornica Amra je ob obisku psičko vzela in jo odpeljala na pregled k veterinarju v Bihać, Siniša pa jo je medtem prijavil zaradi kraje lastnine.

Na posnetku, ki ga je objavil, je že z laičnim očesom mogoče videti, da je šlo za zelo neprofesionalen poseg, med katerem je psički odprl trebuh. Golub se je očitno s posnetkom želel pohvaliti, toda bolečine, ki jih je pes doživljal na posnetku, so nekdanjega junaka v očeh domačinov spremenile v osovraženega mučitelja.

»Prijave proti njemu so začele deževati šele, ko so ljudje videli ta videoposnetek. Tudi prijave bošnjaških državljanov. Toda oblasti to ne gane, zato je eden od nedotakljivih, ne zaradi prepletanja interesov, pač pa zaradi navadne ignorance,« je povedala Mateja, ki meni, da v ozadju gotovo ne stoji želja po zaslužku, ampak psihološka neuravnovešenost gospoda. »Če bi želel zaslužiti, bi tako kot večina velikih zaslužkarjev objavil prošnjo za donacije, a tega ni storil. Tukaj gre bolj za to, da hoče pokazati, da je superveterinar, da lahko stori vse sam, dejansko pa gre za običajno izživljanje.« Človek, ki je pozival k linču domnevnih mučiteljev živali, se je zdaj sam znašel na električnem stolu.

FB
Objava v kateri je Golub nazorno opisal, kako se je lotil posega.

Facebook
Ni veterinar, a vseeno operira živali. Zaradi slabega nadzora nad njegovo dejavnostjo ni podatkov o tem, koliko operacij je že izvršil.