Prazna pištola

Pred umorom tarnal, da nima niti za hrano

S.S./Novice Svet24
15. 2. 2018, 07.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je te dni z zasliševanjem prič obrambe nadaljevalo sojenje Bojanu Kajfežu, obtoženemu umora Petre Kramberger v Pržanu.

Mirko Vorkapič
Tragedija se je zgodila 17. aprila lani.

Besedo sta, kot rečeno, dobili priči obrambe, natakarica in natakar lokala, ki sta potrdila nekatere Kajfeževe navedbe v zagovoru.

Sojenje se bo nadaljevalo 23. marca.

Prvi je pojasnil, da je Krambergerjeva sprva nanj naredila dober vtis, a je kmalu spremenil svoje mnenje, saj je imela poniževalen odnos, na opravljeno delo pa vedno kakšne pripombe. »Ostala mi je dolžna kakih 2300 evrov. Večkrat sem jo prosil, naj mi vrne, ona pa je rekla, da nič nima,« je dejal. Nekaj časa je namreč stregel v lokalu, dokler mu zaradi odnosa lastnice oziroma najemnice ni »počil živec«. »Tebi je, če tako rečem, padla tema na oči, jaz sem raje sam prej odšel,« je dejal na Kajfeževo vprašanje, zakaj je nehal delati v lokalu. Priča je sicer še pojasnila, da je bilo v Pržanu veliko zasebnih zabav, na katerih se je uživala droga, in da so v lokal večkrat prihajali sivi liki, ki so Krambergerjevi grozili in zahtevali denar.

Samo Strel
Obtoženi Bojan Kajfež.

Kajfež je vzel 70 tisoč evrov hipotekarnega kredita na hišo, od tega je 21 tisočakov posodil Krambergerjevi »za zagon« Pržana, še 10 tisoč evrov pa je vanjo prostovoljno »vložil« za pokritje ostalih dolgov.

Prijatelja, ki sta se oddaljila ...

Tudi Kajfež trdi, da je Krambergerjeva zaradi uživanja kokaina zabredla v dolgove in skrhala njun odnos. Pred »zagonom« Pržana ji je posodil 21 tisočakov, ki bi mu jih morala vrniti v enem letu, pa mu jih ni, zgolj posmehovala se mu je in ga provocirala, da denarja ne bo več videl, zaradi česar se je znašel v težkem finančnem položaju.

Po besedah natakarice, ki je ob koncih tedna pomagala pri strežbi, je Kajfež pred tragedijo večkrat tarnal, da nima niti za hrano, a je pomislila, da pretirava. Obema je svetovala, da gresta k notarju in zapišeta oziroma razčistita, kdo je komu kaj dolžan. »Ona je rekla, da se nima z njim kaj pogovarjati,« je dejala priča. Ljubezenskega razmerja priča med njima ni zaznala, sta si pa bila od začetka zelo blizu, »nista mogla drug brez drugega«.

Streljal v strahu za lastno življenje?

Spomnimo. Lanski 17. april je bil sprva videti kot še en navaden pomladanski dan v »Pržančku«, dokler ni Kajfež vstal in se odpravil proti mizi, kjer je sedela Krambergerjeva, da bi se z njo pogovoril glede vračila dolgov. »Izgini, sicer bom poklicala svojo kompanijo,« mu je menda zabrusila, ko pa je v roke vzela mobilni telefon, je Kajfež segel po pištoli. Glavna obravnava se bo nadaljevala 23. marca, in sicer še naprej z zasliševanjem prič, ki jih je predlagala obramba. Za umor 49-letniku sicer grozi najmanj 15 in največ 30 let zapora.

Mirko Vorkapič
Na kraju zločina, Klub Pržan v Ljubljani.