Kradel je elektriko

VIDEO: Ognjeni pekel zaradi rudarjenja bitcoinov

R.T.
9. 2. 2018, 12.36
Posodobljeno: 9. 2. 2018, 12.40
Deli članek:

Požar, ki je zajel stanovanjski blok v ruskem mestu Artem, naj bi bil posledica »nezakonitega rudarjenja bitcoinov.«

Youtube
Požar naj bi bil posledic rudarjenja.

V noči na torek je zagorelo zgornje nadstropje stanovanjskega bloka v mestu Artem v bližini Vladivostoka. Z ognjenimi zublji, ki so uničili osem stanovanj, se je borilo več deset gasilcev. Okoli 30 stanovanj je bilo zaradi posredovanja gasilcev povsem poplavljenih, požar pa na srečo ni terjal smrtnih žrtev.

Strokovnjaki zdaj domnevajo, da je do požara prišlo, ker je eden od stanovalcev na nezakonit način napeljal električno energijo do svojih naprav, s katerimi je »rudaril« bitcoine. Zaradi prevelike napetosti naj bi se pregrelo elektronsko vezje na njegovi opremi, kmalu za tem pa je izbruhnil požar.

»Požar je naprej zajel sosedovo podstrešje. Kot po čudežu smo preživeli … ob približno 2. uri zjutraj me je zaradi halucinacij ob vdihavanju ogljikovega monoksida prebudila punca,« je za ruski časnik The Siberian Times dejal Roman Vislobokov, katerega stanovanje od vira požala ločuje le ena stena.

Zaradi razmeroma poceni električne energije se za rudarjenje bitcoinov odločajo številni ruski državljani, mnogi med njimi pa se na električno omrežje priklopijo nezakonito. Gasilci opozarjajo, da zaradi tega pogosto prihaja do pregrevanja elektronske opreme in požarov.