Dvojni umor na Krasu

Še vedno ni jasno, ali obtoženi Marko razume, kakšno grozodejstvo je storil

G.G./STA
25. 1. 2018, 14.23
Posodobljeno: 25. 1. 2018, 14.23
Deli članek:

Po zaslišanju izvedenca psihiatrične stroke je sodišče sklenilo postaviti komisijo izvedencev ljubljanskega kliničnega centra, ki bodo pomagali presoditi, ali se je obdolženi sploh sposoben izreči o krivdi.

Manuela Doso
Vasico Lukovec v občini Komen je konec marca pretresla vest o grozljivem zločinu.

Na koprskem sodišču se je nadaljeval predobravnavni narok za 35-letnega Marka Abrama, ki je obdolžen storitve dvojnega umora na Krasu marca lani. Tokrat je bil na vrsti izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič. Kaj natančno je povedal, ni znano, saj je sodnica Barbara Franca začasno izključila javnost. A niti večurno zaslišanje izvedenca ni dalo dokončnega odgovora, če se je Abram sposoben izreči o krivdi.

Kot je po koncu obravnave pojasnil Abramov zagovornik Gorazd Gabrič, je sodišče po današnjem naroku v celoti sledilo obrambi in postavilo komisijo izvedencev ljubljanskega kliničnega centra, v kateri bo več izvedencev psihiatrične stroke in tudi izvedenec klinične psihologije.

Čakajoč na Abramovo besedo

Kot je dodal odvetnik, gre sicer še vedno zgolj za vprašanje, ali se je Abram sploh sposoben izreči o krivdi. Obstajajo namreč še določena odprta vprašanja, ki jih je treba razčistiti, preden bo obdolženca sploh mogoče vprašati, če je kriv ali ne. Zato Abram v tej fazi postopka tudi še ni prišel do besede.

Grozljivka v vasi Lukovec pri Štanjelu

Spomnimo. Dvojni umor v vasi Lukovec pri Štanjelu je 20. marca dodobra pretresel javnost, saj je tedaj Abram z uporabo hladnega orožja oz. orodja umoril 31-letnega brata in 80-letno babico, trupli pa nato obglavil ter glavi sežgal v peči. Policijo je nato poklical sam in ob prihodu policistov dejanje tudi priznal.

Osumljenec je bil že pri prvem zaslišanju pred preiskovalno sodnico videti miren in je okoliščine dogodka opisoval več ur. Kot je ob odreditvi 30-dnevnega pripora pojasnil Gabrič, se bo do tega morala opredeliti stroka. Odvetnik je sicer že tedaj preiskovalni sodnici predlagal, da se do primera opredelita tudi izvedenec psihiatrije in psihologije, s čimer se je strinjalo tudi tožilstvo.

Sodni izvedenec je za Abrama marca ugotovil zmanjšano prištevnost, zato je tožilstvo zoper njega vložilo obtožnico. Moški v preteklosti sicer ni imel opravka s policijo, zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj umora na grozovit način pa mu grozi kazen zapora v trajanju najmanj 15 let.