Dolgoletne spolne zlorabe

Uničevalcu sanj in otroških duš 175 let zapora

T.L.
25. 1. 2018, 09.05
Posodobljeno: 25. 1. 2018, 10.13
Deli članek:

Starši mladih telovadk, ki so sanjale o uspehu, niso imeli pojma, da so dekleta žrtve zlorabe reprezentančnega zdravnika. Zdaj je padla sodba, Nassar bo umrl v zaporu.

Profimedia
Pričanja žrtev zlorabe so bila čustvena. Nekatere so priznale, da so morale zbrati veliko poguma, da so prišle na sodišče.

Nekdanji dolgoletni zdravnik ameriške gimnastične reprezentance Larry Nassar (54) je bil zaradi spolne zlorabe 160 deklet (mladih telovadk) obsojen na 175 let zapora. Nassar je postal del zdravniške ekipe ameriške gimnastične reprezentance leta 1986, deset let kasneje je postal zdravniški koordinator, na tem položaju pa je bil do leta 2015.

"Ni besed, s katerimi bi opisal, kako zelo mi je žal za vas, in prosim vas za odpuščanje. Vaše besede so me pretresle do konca," je dejal Nassar žrtvam, ki so bile v sodniški dvorani.

Profimedia
Larry Nassar je leta in leta zlorabljal mlada dekleta.

Sodnice Rosemarie Aquilina pa njegove besede niso pretirano ganile. "Upam, da ste pretreseni do konca. Vaše žrtve so vsekakor pretresene do konca". 

"Gospod, dajem vam 175 let zapora, to je 2100 mesecev. Pravkar sem vam izrekla smrtno obsodbo," je brez kančka milosti sodnica izrekla sodbo Nassarju. 

Profimedia
Sodnice Rosemarie Aquilina.

Sojenje je bilo čustveno zelo naporno za žrtve Nassarjevih zlorab, na sodišču je namreč pretresljive izkušnje, ki so jih imele z zdravnikom kot dekleta in najstnice delilo 156 žensk, njihove besede, ki jih je zadnje dni spremljala ameriška javnost, pa so bile pretresljive. Žrtve, med njimi je denimo tudi pričalo več olimpijskih šampionk, kot so Simone Biles, Gabby Douglas, McKayla Maroney in Aly Raisman, so podale natančne opise pristopov in načinov, ki se jih je posluževal umazani zdravnik. 

Profimedia
Aly Raisman (levo) je Nassarju zabrusila: "Nisem več žrtev, preživela sem".

"Zdaj ti je jasno, da smo me, skupina žensk, ki si jih tako brezsrčno zlorabljal dolga leta, sila, ti pa si nič. Vloge so se zamenjala, me smo tu, imamo svoje glasove in nikamor ne gremo. Zdaj boš ti poslušal mene. /.../ Tu sem, da se soočim s tabo, da vidiš, da imam znova svojo moč, da nisem več žrtev, ampak sem tista, ki je preživela." Nadaljevala je, da bodo dekleta uporabila svoj glas, da bi dosegle, da ga doleti, kar si zasluži: življenje, polno trpljenja, v katerem bodo v njem odmevale besede "te močne vojske preživelih", ki jih mora zdaj poslušati v sodni dvorani. 

Reuters
Zadnja izjava Larryja Nassarja pred izrekom sodbe.

Mattie Larson, ki je danes stara 25 let, je Nassarju dejala: "Ne morem povedati z besedami, kako zelo jeb*** te sovražim". Dejala je, da ni vedela, ali bo zmogla priti na sodišče, nato pa se je zavedla, da ni več majhna deklica. "Larry, moji trenerji in USAG so šport, v katerega sem se zaljubila kot otrok, spremenili v moj osebni pekel." Podrobno je razkrila, kako je Nassar izkoristil njeno poškodbo kolka, ko je bila stara 14 let, da jo je lahko spolno zlorabljal.

Rachael Denhollande je prva v javnosti spregovorila o zdravnikovih zlorabah, pred izrekom sodbe pa je je kot zadnja priča soočila z zdravnikom. Povedala je, da jo je Nassar prvič zlorabil, ko si je poškodovala hrbtenico v starosti 15 let. Prvič jo je Nassar zlorabil v prostoru, ko je bila prisotna tudi njena mama, zlorabo je skrival pod pretvezo zdravniških postopkov in početje spretno skril pred maminim pogledom.

Reuters
Zadnja je pričala Rachael Denhollander, ki je prva spregovorila javno o zdravnikovih zlorabah.

Med soočenjem z besedami žrtev so solze nekajkrat premagale tudi Nassarja. Žrtve, ki si jih je izbral, so bile mlade, stare okoli 15 let in manj, ni šlo pa samo za športnice. Ena od žrtev je namreč tudi hči njegovega družinskega prijatelja, ki je bila v času zlorabe stara komaj 12 let.  

Profimedia
pričanja zlorbljenih deklet so bila pretresljiva.