Omogočanje uživanja drog

Upokojeni zdravnik je odvisnike zgolj ohranjal funkcionalne

M.R.
7. 11. 2017, 20.25
Deli članek:

Upokojeni zdravnik Franc Grošelj ne priznava očitkov omogočanja uživanja prepovedanih drog. Petinsedemdesetletnik bo svojo nedolžnost dokazoval med sojenjem.

Samo Strel
Obtoženi upokojeni zdravnik Franc Grošelj

Afera glede domnevnih zlorab psihoaktivnih zdravil v Zasavju je v javnosti odjeknila konec leta 2013. Policisti so med preiskavo ugotovili, da zdravila na trg prihajajo na podlagi belih receptov, ki jih vsi bolniki dobijo pri istem zdravniku ...

Število receptov za psihoaktivna zdravila, ki jih je izdal Franc Grošelj, je krepko presegalo državno povprečje. To je bilo leta 2013 štiri bele recepte na zdravnika, medtem ko jih je obtoženi tistega leta izdal kar 993. Grošelj je bil koncesionar v Zagorju dvajset let, večina njegovih pacientov pa odvisnikov. Neslavni rekord ima pacient, ki mu je Grošelj v dobrih dveh letih predpisal 34.150 zdravil, kar pomeni, da bi njegova dnevna doza znašala 40 tablet. Dve leti po hišnih preiskavah je bila proti zagorskemu zdravniku in še trem osebam vložena obtožnica; Grošlja bremeni omogočanja uživanja prepovedanih drog, soobtožene, šlo naj bi za odvisnike, pa prometa s temi drogami. Zdravnik je v priporu prebil približno leto in pol, ko je zdravniški zbornici vrnil licenco in je bila odpravljena ponovitvena nevarnost, pa so ga izpustili na prostost.

PU Ljubljana
Zdravila, ki so jih med preiskavo zasegli policisti.

Število receptov za psihoaktivna zdravila, ki jih je izdal Grošelj, je krepko presegalo državno povprečje države. To je bilo leta 2013 štiri bele recepte na zdravnika, medtem ko jih je obtoženi tistega leta izdal kar 993.

Zdravnik s posebnim čutom za narkomane

Včeraj je bil za 75-letnika pred ljubljanskim okrožnim sodiščem izpeljan predobravnavni narok, na katerem pa kot rečeno očitkov ni bil pripravljen priznati. Njegov zagovornik, odvetnik Igor Grošelj, je sodišču predlagal zaslišanje treh sodelavcev zdravnikov, in sicer Romana Kralja, Franca Novaka in Igorja Gostiča, ki bodo povedali kaj več o delu obtoženega s pacienti. Odvetnik Grošelj je predlagal tudi postavitev sodnega izvedenca družinske medicine, ki naj pregleda, kako je obtoženi pisal recepte. »Pojavljajo se pavšalni očitki, da recepti niso bili pravilno pisani,« je ob tem poudaril odvetnik. Kot dokazni predlog je obramba predlagala tudi branje mnenja izvedenca psihiatra Vanje F. Rejca, iz katerega izhaja, da so bili pacienti, ki so hodili k obtoženemu, v hudi stiski in da bi bilo njihovo življenje brez tablet ogroženo. Za konec je odvetnik Grošelj predlagal tudi postavitev izvedenca klinične psihologije, ki naj izdela mnenje o tem, ali je napad bolnika na njegovo stranko ob začetku zdravniške kariere kaj vplival na Grošljev pristop obravnavanja pacientov. Leta 1978 je namreč obtoženega s kuhinjskim nožem napadel oziroma večkrat zabodel psihični bolnik, ki ga je celo lovil po ulici, tako da je »preživel zgolj po neverjetnem naključju«.

PU Ljubljana
Še več zaplenjenih zdravil.

Zaznamoval ga je napad ob začetku kariere

Dokazni predlogi obrambe so torej šli v smeri, da je obtoženi odvisnikom zgolj zagotavljal normalno funkcionalnost oziroma jih ohranjal pri življenju, v okolici pa vzdrževal socialni mir. »Če bi vsi tako delali, bi bilo manj deliktov,« je dejal obtoženi in pojasnil, da določen odstotek odvisnikov pač živi med nami, so družbeno dejstvo, večina, ki se z njimi ukvarja, pa se zgolj slepi, da jih zdravijo. Nasprotno, zgolj »pomiriti« jih je treba. Še pred tem je pojasnil, da je bil »izredno previden« pri delu s pacienti po tem, ko je »bil zaklan«. Obtoženi se je obregnil tudi ob pripombo tožilstva, ki je nasprotovalo postavitvi izvedenca družinske medicine, ki naj pod drobnogled vzame njegovo pisanje receptov. Tožilstvo je namreč poudarilo, da zdravljenje narkomanov ni v domeni družinskih zdravnikov, ampak psihiatrov, nakar je Grošelj dejal, da so splošni zdravniki tisti, ki se s tegobami ljudi ukvarjajo štiriindvajset ur na dan, psihiatri pa le enkrat na štirinajst dni za dve ali tri ure. Kakorkoli. Se nadaljuje. Upokojenemu zdravniku sicer grozi do 12 let zapora.