Napad psa

Sergej je prvi pomagal napadenemu moškemu, razkril nam je, kaj se je dogajalo

T.L.
4. 11. 2017, 17.10
Posodobljeno: 4. 11. 2017, 18.48
Deli članek:

Policija je sporočila, da je bil v petek v napadu psa poškodovan 64-letni moški. Sergej Izgoršek ni okleval in je takoj priskočil na pomoč. Objavljamo njegovo izpoved.

Profimedia
Strokovnjaki poudarjajo, da napadalnih pasem ni, da pa so določene pasme le bolj zahtevne. Šolanje in primerna socializacija psa pa sta odgovornost posameznega lastnika.

"S kolegom sva se peljala v avtu, ko nama je pot 'presekala situacija': opazil sem dva psa, sprva se je zdelo, da se igrata, kaj hitro pa se je izkazalo, da temu ni tako in da gre za napad," nam je po petkovem napadu psa v Hrastniku povedal Sergej Izgoršek iz Trbovelj, ki je bil na kraju dogodka pred policijo, in tudi prvi, ki je priskočil na pomoč oškodovancu. Kako se je vse skupaj začelo in od kod naj bi pes, za katerega je policija kasneje sporočila, da je napadel, pritekel, Izgoršek ni videl. Ni pa okleval in je takoj priskočil na pomoč.  

Ko se je Izgoršek približal, je uspel prijeti srednjeraslega črnega psa. Gre za psa, ki naj bi bil z oškodovancem na sprehodu in naj bi živel v bližini kraja napada. Izgoršek je psa odpeljal stran, ga nekoliko umiril, saj pravi, da je bil zelo prestrašen, pes pa je nato stekel, menda proti domu. Oškodovanec mu je kasneje povedal, da gre za družinskega psa, ki da ga je peljal na sprehod, iz dvorišča ob hiši pa da je pritekel pes (policija ni sporočila natančnejših podatkov, ampak le, da gre za psa pasme staffordshire) in napadel.

Naš sogovornik je - še ko je držal psa črne barve - opazil, da je drugi pes že "držal roko" oškodovanca. Ko je iz situacije umaknil enega psa, se je hitro vrnil, v tem času pa drugi pes ugriza ni popustil.

Ob dogodku želi Izgoršek opozoriti na pomen poznavanja prve pomoč. Pravi, da žal veliko ljudi sploh ne ve, kako ukrepati, pomagati in nuditi pomoč v nujnih primerih. Ljudje bi priskočili na pomoč sočloveku, žal pa jim pogosto primanjkuje znanja, da bi to sploh lahko storili. Časa za razmislek in oklevanje pa v tovrstnih situacijah ni in vsi vemo, da lahko prav znanje prve pomoči rešuje človeška življenja.  

 "Najprej sem vzel v roke vejo in z njo skušal doseči, da bi pes izpustil roko, vendar neuspešno. Pes ni popustil," se dogodka spominja Izgoršek. Nato je stekel proti avtu in zagrabil orodje, ki ga je imel v njem, in znova poskusil pripraviti psa do tega, da bi sprostil ugriz. Po več poskusih je bil Sergej vendarle uspešen in pes je nato stekel na dvorišče hiše, pred katero se je vse skupaj odvijalo. 

Preluknjana pnevmatika

Izgoršek je nato opazil, da se je kraju dogodka v tistem trenutku z vozilom približala še ena oseba in je s pomočjo avta skušala napadalnemu psu preprečiti, da bi si morda premislil in vrnil do žrtve ter znova napadel. Psa pa je očitno to razburilo in se je zakadil še v avto ter preluknjal pnevmatiko. 

"V tistem trenutku sem že nudil pomoč oškodovancu, ki je imel poškodovane roke in zaustavil krvavitev," nam je zaupal Izgoršek in dodal, da so tedaj na kraj že prispeli policisti, ki so zoper psa uporabili strelno orožje.

Kot še pravi Izgoršek, iz hiše na dvorišču, kamor se je zatekel napadalni pes, v času trajanja celotnega dogodka ni prišel nihče.  

Policija: Strgal se je in napadel 64-letnika

In kaj je o dogodku sporočila policija? Obvestilo o napadu psa so policisti PU Ljubljana sprejeli okoli 16. ure. Doslej zbrana obvestila so pokazala, da se je pes pasme staffordshire, ki je v lasti 35-letnega občana in je bil privezan ob drevo na vrtu stanovanjske hiše, strgal in napadel 64-letnega občana, ki je šel takrat mimo hiše. "Pes je 64-letnika huje poškodoval. Dobil je poškodbe rok in ni v življenski nevarnosti," so danes sporočili iz policije. 

Policija je še potrdila, da so napad poskušali preprečiti oziroma napadalnega psa odstraniti tudi mimoidoči, vendar pa "je bil pes ves čas napada agresiven". Ob posredovanju so policisti zato uporabili strelno orožje in psa pokončali.

Poškodovanega 64-letnika so odpeljali v SB Trbovlje, kjer so mu nudili pomoč, nato pa so ga odpeljali v celjsko bolnišnico.  Za kadaver psa je poskrbel higienik, o dogodku pa je bila obveščena tudi veterinarska inšpekcija. Policisti z zbiranjem obvestil nadaljujejo tudi danes, preiskava poteka v smeri podanih sumov storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 214. členu KZ-1.