Pri prodaji zgradbe nekdanje misije SFRJ pri ZN v New Yorku, ki jo skupaj prodajajo države naslednice nekdanje Jugoslavije, se je zapletlo. Kot danes piše Delo, se je prodaja začela, pojavila sta se dva kupca, a so ponudbi zavrnili, ker se vse naslednice niso strinjale s ceno. Po neuradnih podatkih Dela gre za Srbijo, ki prostore še uporablja.

Poglejte si oglas nepremičninske agencije in še ostale prostore luksuzne zgradbe.

Zgradba na newyorški 5. aveniji, ki velja za arhitekturni in kulturni biser, je naprodaj za 50 milijonov dolarjev. Ameriška nepremičninska agencija Douglas Elliman jo prodaja neposredno zainteresiranim strankam.

Stavba je nekoč pripadala  Emily Thorn Vanderbilt Sloane,  vnukinji in dedinji  Corneliusa Vanderbilta, mogotca, ki je denar zaslužil z železnicami in drugimi prevozi. Stroške vzdrževanja zadnjih 24 let plačuje Srbija, po poročanju ameriških medijev, ki se sklicujejo na srbske vire, pa znašajo kar 14.000 ameriški dolarjev mesečno.

V zgradbi sta dve dvigali, osem kopalnic in 32 sob.

Ponudbo naslednice zavrnile

Koliko sta zanjo ponudila kupca, Delu ni uspelo izvedeti. Obe ponudbi so naslednice zavrnile. Po navedbah dobro obveščenih virov, ki jih povzema časnik, se je zataknilo pri Srbiji, ki te prostore še vedno uporablja za svoje diplomatske naloge.

Stavba s pogledom na Centralni park, zgrajena leta 1905, je prišla v jugoslovanske roke leta 1947. O tem, kako se je to zgodilo, po pisanju Dela obstaja več razlag, najverjetnejša pa je, da so jo kupili jugoslovanski rodoljubi kot poklon novi Jugoslaviji. Zanjo naj bi odšteli 300.000 dolarjev.

Prodaja se še stanovanje

Poleg zgradbe nekdanje misije SFRJ države naslednice v New Yorku skupaj prodajajo še stanovanje na Manhattnu. Družba Douglas Elliman je v imenu petih držav naslednic oglas za prodajo nekdanje rezidence veleposlanika SFRJ objavila v začetku oktobra. 13-sobni dupleks je naprodaj za 18 milijonov dolarjev.

Stanovanje, ki je v slabem stanju, bodo sicer prodali šele po osnovni prenovi, ki bo predvidoma končana konec leta. Skupna vrednost obnove, o kateri so dosegli soglasje, po pisanju Dela znaša 51.100 dolarjev, Slovenija mora prispevati 7154 dolarjev. Če bo stanovanje na Manhattnu prodano po oglaševani ceni, bo Slovenija od tega dobila 2,5 milijona dolarjev (2,13 milijona evrov).

V skladu z lanskim dogovorom petih držav naslednic SFRJ naj bi poleg obeh nepremičnin v New Yorku prodali še nekdanji veleposlaništvi v Bernu in Tokiu ter nekdanji konzulat v Bonnu. Omenjenih pet nepremičnin naslednice prodajajo skupaj, ker gre za dražje objekte ali ker ni nobena izrazila interesa zanje. Slovenija je zadolžena za prodajo nekdanjega veleposlaništva v Bernu.

Po delitvenem ključu, o katerem so se dogovorile države naslednice, bo od izkupička od prodaje nepremičnin 39,5 odstotka pripadlo Srbiji, 23,5 odstotka Hrvaški, 15 odstotkov BiH, 14 odstotkov Sloveniji in osem odstotkov Makedoniji.