Oproščen na sodišču

Janez Zemljarič : Roman Leljak 0 : 2

R.T.
26. 10. 2017, 09.35
Posodobljeno: 26. 10. 2017, 09.49
Deli članek:

Vplivni gospodarstvenik in nekdanji šef Udbe Janez Zemljarič tudi v drugo ni bil uspešen v tožbi proti publicistu Romanu Leljaku.

Primož Lavre
Roman Leljak je bil oproščen.
Zemljarič je tako izgubil že drugo zasebno kazensko tožbo zoper Leljaka. Sodišče v Sevnici je pred kratkim oprostilo Leljaka zaradi izjave pred referendumom o arhivih, v kateri je Zemljariča imenoval za rablja in se je prav tako nanašala na njegovo vlogo pri umoru Martinovića.

»Obtoženega Romana Leljaka se oprosti obtožb storitve kaznivega dejanja razžalitve,« je razsodil okrožni sodnik dr. Ciril Keršmanc v zasebni tožbi nekdanjega načelnika SDV Janeza Zemljariča, poznejšega visokega funkcionarja v komunističnem režimu, danes pa vplivnega gospodarstvenika in strica iz ozadja, poroča Reporter.

Po mnenju sodnika Leljaku ni mogoče dokazati zaničevalnega namena, saj je imel utemeljeni razlog, da je verjel v resničnost svojih navedb. Pri tem se je oprl na dokumente nekdanje Udbe iz Arhiva RS, katerih pristnost je med sojenjem potrdil tudi Zemljarič kot nekdanji načelnik te nekdanje tajne policije.

Leljak je namreč v Arhivu RS našel vrsto dokumentov o udbovski akciji Pliberški vod, katere namen je bila »paralizacija« vodstva te hrvaške emigrantske organizacije. Med njimi je bil tudi dokument iz 4. februarja 1975 , v katerem je eden od vodilnih udbovcev Milan Pavlin Zemljariču pisal o predlogih za akcije zoper hrvaške emigrante, med njimi je bil tudi o angažiranju sodelavca Hanzija »za neko konkretno akcijo na enemu izmed njemu poznanih ekstremistov.«

Primož Lavre
Janez Zemljarič, nekdanji šef Udbe

»Na katerega ekstremista bi se Hanzija namerilo, zavisi še od konkretnega dogovora,« je še pisalo v konkretnem predlogu, Janez Zemljarič pa je kot načelnik SDV dokument podpisal s pripisom, da se strinja s predlogi in da naj zadevo pošljejo v vpogled še Ivu. Leljak je našel tudi dokument, da so Hanziju dali okvirje za brzostrelko. Nekaj dni pozneje, 17. februarja, je bil v Celovcu s strelnim orožjem umorjen Nikica Martinović, tajnik društva Pliberški vod.

Dokumente je Leljak najprej objavil v Reporterju, kjer so 6. januarja 2014 objavili članek z naslovom Kliči Zemljariča za umor, nato jih je predstavil še na tiskovni konferenci, kjer je napovedal kazensko ovadbo zoper Zemljariča. Slednji je nato sprožil kazenski pregon zoper Leljaka kot tudi novinarja Reporterja Igorja Kršinarja, pisca prej omenjenega članka.

Podrobnosti s sojenja si lahko preberete TUKAJ.