Mobilna verzija
18:21 20. marec 2018

Cekuto v zaporu pričakovali že poleti, a do tja še ni prišel

T.L./STA Ljubljana
4 Posodobljeno: 13:42 / 12.10.2017

V zadevi Patria II je bil obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora.

jure cekuta

Jure Cekuta. Foto: STA

Slikar Jure Cekuta, ki je bil v zadevi Patria II obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, kazni še ni začel prestajati, saj je prosil za odlog, o katerem še ni dokončno odločeno. Soobsojeni v isti zadevi, upokojeni brigadir Peter Zupan, je medtem v zaporu že prestal del kazni.

Kot so pojasnili na Okrožnem sodišču v Ljubljani, je Cekuta prosil za odlog prestajanja kazni zapora, a ga je sodišče zavrnilo. Pritožil se je na Višje sodišče v Ljubljani, vendar to o pritožbi še ni odločilo.

V zavodu za prestajanje kazni zapora so Cekuto pričakovali že poleti, ker se tam ni zglasil, so o tem julija obvestili sodišče.

Od aprila 2015 do decembra 2016 je sicer Cekuta že prestajal kazen zapora zaradi utaje davka, nato pa je bil pogojno izpuščen.

Spoznan za krivega napeljevanja k zlorabi položaja

Okrožno sodišče v Ljubljani je Cekuto v zadevi Patria II aprila 2014 spoznalo za krivega napeljevanja k zlorabi položaja. Kaznivo dejanje je po ugotovitvah sodišča storil, ker je takrat zaposlenega na ministrstvu za obrambo Zupana napeljal, da mu je ta predajal zaupne dokumente o zadevi Patria. Zaradi tega je bil obsojen tudi Zupan, ki mu je sodišče dosodilo dve leti in pol zapora. Obsodilni sodbi za oba je februarja letos potrdilo višje sodišče. Zupan, verjetno pa tudi Cekuta, sta na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti.

Zupan je prestajanje kazni zapora že nastopil. Po navedbah njegovega odvetnika Janeza Hočevarja je na odprtem oddelku in je že prestal "lep del" kazni. Še vedno čaka na odločitev vrhovnih sodnikov o zahtevi za varstvo zakonitosti, o kateri pa po navedbah Hočevarja verjetno še ne bo odločeno tako kmalu. Ker je namreč višje sodišče pri odločanju o pritožbi na obsodilno sodbo razpisalo obravnavo, na kateri je izvajalo nekatere nove dokaze, ima Zupan po mnenju njegove obrambe na odločitev višjega sodišča možnost pritožbe. Pritožbo je vložil na prvostopenjsko sodišče, ki pa jo je zavrnilo, tako da zdaj o njej odloča višje sodišče. "Šele, ko bo razčiščeno, ali imamo možnost pritožbe na odločitev višjega sodišča, bo verjetno vrhovno sodišče odločalo o zahtevi za varstvo zakonitosti," je povedal Hočevar.

Vaš prispevek