Iranski jedrski program

Spor s Trumpom: Iran stavi na Evropejce

J.P./STA
12. 10. 2017, 11.48
Posodobljeno: 12. 10. 2017, 11.57
Deli članek:

Iran v sporu glede iranskega jedrskega programa z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom še posebej računa na podporo Evrope. "Stavimo na Evropejce in doslej so bili tovrstni signali pozitivni," je dejal prvi mož iranske Organizacije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi.

Profimedia
Po pričakovanjih naj bi Trump še ta teden obelodanil svojo stališče, ali iranska vlada izpolnjuje mednarodni sporazum.

Kot je še dejal Salehi po srečanju z britanskim zunanji ministrom Borisom Johnsonom v Londonu, je pomembno, da se bodo Evropejci postavili na stran Irana tudi v primeru, če se bo spor z ZDA zaostril.

Kot ocenjujejo poznavalci, so za Teheran večjega pomena odzivi drugih pogajalskih partnerjev, Kitajske, Nemčije, Francije, Velike Britanije in Rusije, kot pa skorajšnja odločitev Trumpa glede mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom iz leta 2015.

V nedeljo se izteče rok, ko mora predsednik ZDA obvestiti kongres, ali Iran izpolnjuje določila mednarodnega sporazuma.

Rok se izteče v nedeljo

Po pričakovanjih naj bi Trump še ta teden obelodanil svojo stališče, ali iranska vlada izpolnjuje mednarodni sporazum. Uradnega datuma, kdaj naj bi to storil, ni. Predvidoma naj bi se to zgodilo danes ali morda v petek. V nedeljo se sicer izteče rok, ko mora predsednik ZDA obvestiti kongres, ali Iran izpolnjuje določila mednarodnega sporazuma.

Saleh je ob tem danes še poudaril, da mednarodni sporazum iz leta 2015 ni samo rešil spora z Iranom, pač pa bi lahko služil tudi kot model za druge mednarodne konflikte.

"Želimo spoštovati sporazum, a ne za vsako ceno," je še dejal mož iranske Organizacije za jedrsko energijo. Kako se bo Iran odzval v primeru, če bodo ZDA odstopile od sporazuma, bo po besedah Salehija odvisno od tega, kakšna točno bo Trumpova odločitev.

Iranski predsednik Hasan Rohani je v sredo predsednika ZDA že označil kot poraženca v sporu. "Če nekdo izstopi iz mednarodne pogodbe, je poraženec on in ne tisti, ki tega ne stori," je izjavil. Dodal je, da bo potem potrebno preveriti, kdo je podla država na svetu. ZDA so v preteklosti Iran večkrat označila kot podlo državo in del osi zla.